Sivil alanda çatışma

11-08-2016
Said Çürükkaya
A+ A-

Dün Kızıltepe ve Diyarbakır da PKK’nin polis araçlarına yönelik bombalı saldırıları sonucu şimdiye kadar 7 sivil ve 1 polis hayatını kaybetti.

Bu saldırı polislere yönelik olsa bile en fazla can kaybı, olaylarla ilgisi olmayan sivillerden oldu.

 

Hayatlarını kaybedenleri rahmetle anıyor, ailelerine başsağlığı ve yaralılara acil şifalar diliyorum.


Bu olayla birlikte, kendine “Kürt Halk Hareketi” adını veren, Kürt halkının en büyük ve tek gerçek temsilcisi olduğunu İddia eden PKK’nin bazı şeyleri anlaması gerekiyor.


1- Yıllarca PKK dünyada terörist olarak görüldü, bunun bir nedeni TC’nin uluslararası ilişkileri iken, diğer nedeni PKK’nin bu tür eylemleri idi. Son iki yılda özellikle İŞİD ile savaşta dünyada PKK’ye karşı gelişen sempati, sivil insanlara yönelik eylemlerle yok edilmek isteniyor.


2- Eğer bir eylem, olaylarla alakalı olmayan masum insanların hayatına da malloluyorsa, bu eylemin dünyaca “terörist” olarak görüleceği bilinmelidir.


3- Sosyal medyada bazı PKK taraftarlarının yazdığı gibi “Hendek savaşlarında PKK’ye destek vermeyen Kürtler’i cezalandırma” yöntemi ise, bu Kürt halkına karşı yapılmış bir saldırı olup, polislerin hedeflenmediği anlaşılacaktır. 


3- Cemil Bayık geçen gün “Savaşı şehir ve metropollere yayayacağız” derken, akıllara yine Kürt illerinin karışması gelmemişti. Kızıltepe ve Diyarbakır, HDP’nin oy depolarıdır. Hendeklerden sonra bunu yapmak ya Kürt halkını tümden kaybetmek, ya da büyük bir korku ile teslim almaya çalışmaktır.


4- Cemil Bayık belki de bu kayıpları "savaşta kabul edilebilir kayıplar" olarak görüyor. HDP’nin görevi bu saldırıları yarım ağızla kınamak ve yakınlarınını kaybeden aileleri ikna etmek mi olacaktır?


5- Amaç, her zaman o amaca ulaşmak için kullanılan araçları haklı yapmaz. Yani aynı bombalı aracı oraya getirip patlatan İŞİD olsa biz bu saldırıya, “insanlığa karşı yapılmış bir saldırı” derken, PKK patlatınca “devrimci bir eylem” olarak mı göreceğiz?


6- Halk için savaşanlar, yapacakları bir eylemde, yüzde bir bile olsa, bir sivilin hayatını kaybetme riski varsa, bu eylemi yapmaktan vazgeçebilenlerdir. PKK yönetimi bu konuda üyelerine kamuoyu önünde açık bir çağrı yapmalıdır.


7 - Eğer PKK’nin amacı çözüm masasına tekrar oturmak ise yapılan bu eylemler buna hizmet etmeyecektir. Eğer amaç bir halk ayaklanması ise, bu eylemler halka zarar verecek ve bu halk hiçbir zaman ayaklanmayacaktır.


8- Rahmetli Tahir Elçi’nin en büyük isteği olan ve tüm sivil toplum örgütlerinin de dile getirdiği "Çatışmaları sivil insanların yaşadığı alanlardan uzak tutma"ya PKK’nin kulak vermesi gerekiyor . Türk devleti buna dikkat etmiyor ise bari Kürt tarafı dikkat etsin! 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli