Şam’dan Ankara ve DSG’ye kritik çağrı

26-09-2022
Etiketler Faysal Mikdad Suriye Türkiye Demokratik Suriye Güçleri
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Suriye Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanı Faysal Mikdad, Tahran zirvesinin sonuçlarını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, Suriye'nin egemenliği ve toprak bütünlüğü konusunda Türkiye’nin söylediği sözlerin arkasında durmasını gerektiğini söyledi. Mikdad, ABD ile müttefik olan DSG’yi de, “boş hayallere kapılmayın” sözleri ile uyardı.

ABD’nin New York kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler 77. Genel Kurulu’nda konuşan Suriye Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanı Faysal Mikdad, bu buluşmanın “savaşların ve çatışmaların, uluslararası barış ve güvenliğe yönelik tehditlerin arttığı, terörizm ve kaosun yayıldığı, küresel ekonomi ve gıda güvenliğinin risk altında olduğu, iklim değişikliğinin hızlandığı” bir dönemde gerçekleştiğine dikkat çekti.

Suriye’de 11 yıldır devam eden durumun “Batı’nın dünya üzerindeki kontrolünü sürdürme girişimlerinin bir parçası” olduğunu belirten Mikdad, “Suriye topraklarındaki herhangi bir yasadışı askeri varlık uluslararası hukuka ve Birleşmiş Milletler antlaşmasına aykırıdır. Bu durum derhal ve koşulsuz sona ermelidir” dedi.

Suriye’deki silahlı grupların ancak Suriye devleti ile işbirliği ve koordinasyon içinde kökten bitirilebileceğini vurgulayan Mikdad, “Suriye devleti sahadaki insani durumu iyileştirmek, terör tarafından tahrip edilen yerleri yeniden inşa etmek ve mültecilerin geri dönüşünü kolaylaştırmak için büyük çaba sarf ediyor. İhtiyacı olanlara insani yardım ulaştırılması için Birleşmiş Milletler’e tüm imkanları sağlamaya ve Güvenlik Konseyi’nin 2642 sayılı kararında öngörülen projeleri uygulamaya isteklidir” diye konuştu.

Türkiye’nin Suriye topraklarındaki askeri varlığını “işgalcilik” olarak değerlendiren Suriyeli Bakan, Türkiye’nin bulunduğu bölgelerde “demografiyi değiştirdiğini” ve “sivillere giden suyu kestiğini” söyledi.

Astana formatında gerçekleştirilen toplantıları desteklediklerini, geçen Temmuz ayında gerçekleştirilen Tahran zirvesinin sonuçlarını da memnuniyetle karşıladıklarını vurgulayan Faysal Mikdad, Suriye'nin egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğü konusunda Türkiye’nin söz ve söylemlerinin arkasında durması gerektiğini belirtti.

Mikdad, aksi taktirde Astana formatında gerçekleştirilen toplantılarda söylenen tüm sözlerin sadece kağıt üzerinde kalacağını ifade etti.

Suriye’nin petrol, gaz ve maden sektörünün sadece 2011'den bu yana maruz kaldığı doğrudan ve dolaylı kayıpların tahmini değerinin 107 milyar doları bulduğunu belirten Mikdad, Suriye'nin bu kayıplar için tazminat talep edeceğini dile getirdi.

Suriye Dışişleri Bakanı Mikdad, IŞİD’e karşı uluslararası koalisyonun ortağı olan Demokratik Suriye Güçleri’ni (DSG) de ABD'ye güvenmemeleri ve “boş hayallere kapılmamaları” konusunda uyardı.

Mikdad, "Hayal gücünün, işgalcilerin onlar için topladığı illüzyonların etkisi altında yaşayan ayrılıkçı milisler, onlara diyoruz ki, kendinize dönün ve yabancı işgale bel bağlamayın. Kendi ülkesinin arkasında durmayanlara başka bir ülke yoktur" ifadelerini kullandı.

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli