Malavili bakan: Ülkemizde iklim değişikliğinin yıkıcı etkileri oldu

21-09-2023
Sinan Tunçdemir
Etiketler Malavi Simplex Chithyola Banda Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği
A+ A-

New York (Rûdaw) – Malavi Ticaret ve Sanayi Bakanı Banda, dünya genelinde iklim değişikliğinin getirdiği zorlukların üstesinden gelmek için daha fazla kaynak sağlanması gerektiğini söyledi.

78'inci Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kapsamında ABD’nin New York kentinde bulunan Malavi Ticaret ve Sanayi Bakanı Simplex Chithyola Banda, Rûdaw muhabiri Sinan Tunçdemir’e konuştu.

Genel Kurul’a ilk kez katıldığını belirten Banda, çok şey öğrendiğini ve bunun kendisi için eşsiz bir deneyim olduğunu ifade etti.

Banda, “Genel Kurul öncesinde de tartıştığımız konulardan biri doğal afetler ve iklim değişikliğiydi. Ülkemiz Malavi, Freddy Kasırgası'ndan çok etkilendi. İklim değişikliğinin üzerimizde yıkıcı etkileri oldu. Birleşmiş Milletler'in iklim değişikliğiyle ilgili sorunları çözmek için daha fazla kaynak sağlaması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Bu yıl Dubai'de düzenlenecek COP28 zirvesinde iklim değişikliği, yönetişim ve ülkelerin iklim değişikliğinin etkilerine karşı daha güçlü hale getirilmesi konusunun zirvenin ana gündemi olacağını hatırlatan Simplex Chithyola Banda, “Bu nedenle, iklim değişikliğinin getirdiği zorlukların üstesinden gelmek için daha fazla kaynak sağlanmalıdır” dedi.

Geçtiğimiz Mart Afrika'nın güneydoğusunda etkili olan Freddy Kasırgasının yol açtığı sel ve heyelanlarda Malavi, Mozambik ve Madagaskar'da yüzlerce kişi hayatını kaybetti.

Birleşmiş Milletler, felaketin 500 bin kişiyi olumsuz etkilediğini ve sadece Malavi'de 345 bin kişinin yerinden olduğunu açıkladı.

Malavi ya da resmi ismi ile Malavi Cumhuriyeti günümüzde Afrika kıtasının güneydoğu kesiminde yer almakta olan ve denize kıyısı olmayan bir kara ülkesidir.

Malavi, 6 Temmuz 1964 tarihinde Birleşik Krallık’tan bağımsızlığını kazanmış ülkeler arasında yer alıyor. Başkenti Lilongwe olan ülkenin nüfusu 2023 yılı tahminlereine göre 19 milyondan fazladır.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli