Uluslararası ve bölgesel değişimler Kürdistan Bölgesi'nin çıkarına olacaktır

28-03-2023
Dilawer Ajgeyi
Etiketler Kürdistan Bölgesi Irak Avrupa Petrol Doğalgaz
A+ A-

Avrupa ve ABD'nin Rusya'ya yönelik ekonomik yaptırımlarının, Rus petrol ve gazına yönelik boykotun ardından Rusya, petrolünü dünya piyasalarından çok daha ucuza Çin ve Hindistan'a ihraç ediyor. Burada Avrupa için sorun olan, Hindistan'ın Rus petrolünün bir kısmını daha yüksek fiyatlarla yeniden Avrupa’ya ihraç etmesi. Yani bir yandan Avrupa yaptırımlardan etkilenmeyecek ama bir yandan da aynı Rus petrolünü daha yüksek fiyatlarla ithal edecek.

Rusya, Hindistan ve Çin'in bu hamleleri, özellikle petrolünün çoğunu Çin ve Hindistan'a ihraç eden Irak'ı bir diğer büyük kaybeden haline getirdi, petrol fiyatlarını da etkiledi. Bununla birlikte Avrupa'nın doğal gaz ihtiyacı ve AB'nin alternatif doğal gaz kaynakları bulma politikası, Irak ve Kürdistan Bölgesi'nin konumunu daha da önemli hale getiriyor. Irak şu an Avrupa ile petrol ve gelecekte de doğalgaz ihracatı konusunda anlaşmanın ön aşamasında. Irak Başbakanı Sayın Sudani’nin Ankara’ya yaptığı son ziyarette Irak doğal gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya ihraç edilmesinden açıkça bahsedilmiş ki her halükarda bu gaz karadan geçen boru hattıyla Kürdistan Bölgesi'nden geçmek durumunda.

Kürdistan Bölgesi ile Irak arasında sağlıklı bir ilişki kurulmadan Irak ve Avrupa Birliği'nin bu çabalarının başarıya ulaşması elbette zor olacaktır.

Bu nedenle, bir petrol ve gaz yasasının ve her iki tarafı da tatmin eden bir bütçe yasasının varlığı, projenin Avrupa ve Irak'taki başarısının ana koşullarıdır. Bu konu, Irak delegasyonu ile Avrupa Birliği arasındaki son üst düzey toplantının ana noktalarından biriydi ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi (Josep Borrell) toplantıda bu konuyu birkaç kez gündeme getirdi, yasanın mümkün olan en kısa sürede hazırlanması ve oylanması çağrısında bulundu. Ayrıca petrol ve gaz yasası olmadan Avrupalı şirketlerin Irak gaz sektörüne yatırım yapamayacağını söyledi.

Elbette bu değişiklikler, Kürdistan Bölgesi'nin jeopolitik konumunu büyük ölçüde güçlendirecek, petrol ve gaz yasası ile bütçenin geçişini hızlandıracak, müzakerelerde Kürdistan Bölgesi Hükümeti heyetinin elinde güçlü bir kart olacaktır.

Dr. Dilawer Ajgeyi - Kürdistan Bölgesi Avrupa Birliği Temsilcisi

(Yazılar, yazarların görüşlerini yansıtmaktadır. Rûdaw Medya Grubu'nun kurumsal bakış açısıyla örtüşebilir ya da örtüşmeyebilir.)

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli