Sivas Katliamı'nın üzerinden 31 yıl geçti, CHP ve DEM Parti Genel Başkanları anmada buluştu

02-07-2024
Etiketler Sivas Katliamı Madımakk CHP Özgür Özel Tuncer Bakırhan
A+ A-

Haber Merkezi - Sivas Katliamı'nın 31'inci yılında yaşamını yitirenler için Madımak Oteli'ne anma yürüyüşü düzenlendi.

Sivas’ta 2 Temmuz 1993'te düzenlenen Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında, Madımak Oteli'nin yakılarak 33 kişinin hayatlarını kaybettiği Madımak Katliamı’nın 31’inci yıl dönümünde yaşamını yitirenler, bugün Sivas’ta anıldı.

Anma programı sabah saat 09.00’da, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği toplanma noktalarından başlayan yürüyüşle açıldı.

Yürüyüşe; CHP Genel Başkanı Özgür Özel, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, TİP Genel Başkanı Erkan Baş, EMEP Genel Başkanı Seyit Aslan, CHP Genel Başkan Yardımcıları Gül Çiftçi, Sevgi Kılıç ve Ulaş Karasu, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, DME Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ve Etimesgut Belediye Başkanı Erdal Beşikçioğlu katıldı.

CHP Lideri Özel, yürüyüş öncesinde Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı’nı ziyaret etti.

Yürüyüşte "Sivas'ı unutma, unutturma", "Sivas’ı yakanlar AKP’yi kuranlar", "Eşit yuttaşlık hakkımız engellenemez", “Halkız, haklıyız, kazanacağız'' sloganları atıldı.

Özgür Özel: ‘Unutulan katliamlar tekrarlanır’

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, eski Madımak Oteli binası önüne karanfil bıraktı. Burada basın mensuplarına açıklamada bulunan Özel, bu acıyı, katliamı unutturmamak için birinci yıl ne kadar tepkiliyseler bugün de o kadar tepkili olduklarını söyledi.

Aliya İzetbegoviç'in “Unutulan katliamlar tekrarlanır" sözünü hatırlatan Özel, "Burada bulunan kimse bugünü için değil, yarınlarda bir daha böyle insanlık suçları işlenmesin diye mücadele ediyor. Davanın 31 yıllık sürecini bütün kilometre taşlarıyla ifade etmek belki bir yarım saatimizi alır ama bu davanın zaman aşımına uğratıldığını unutmayalım. Oysa bu insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur ve bu yüzden zaman aşımı olmaz. Biz halen daha insanlık için umudumuzu ve ümidimizi koruyoruz. İstinaf aşamasında, temyiz aşamasında bunun bir insanlık suçu, insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğu vurgusuyla istinaftan bir bozma kararı bekliyoruz. O süreci Şenal Sarıhan'ın şahsında takip eden bütün hukukçularımıza yürekten teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Anmanın yapıldığı yerde 31 yıl önce 15 bin kişi olduğuna işaret eden Özel, ancak çok az kişinin, 150 kişinin yakalandığını kaydetti.

“Yüreğimiz onlar için yanıyor"

Pek azının ceza aldığına dikkati çeken Özel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"7 firarinin Alman vatandaşı, 2'sinin Suudi Arabistan vatandaşı olduğunu, birinin aranırken İstanbul Büyükşehir Belediyesinde çalışıyor olduğunu, bir tanesinin emniyet müdürlüğüne 500 metre mesafede evinde öldüğünü, bazılarının ise hala firarda olduğunu hatırlamak gerekir. Firari olanlar kaçaktır. Kaçak olanlar hakkında da karar verilebilir ancak bu kararın insanlığa karşı işlenen suç üzerinden verilmesini son derece önemsiyoruz. Burada hayatını kaybeden herkes, hepimizin ailelerinin büyüğüdür. Yüreğimiz onlar için yanıyor. O davadan, o gün buradan canlı kurtulan kişilerin de travmalarını unutmadık. Ben burada daha önce başka sıfatlarla bulundum ama ilk kez genel başkan olarak buradayım. Partimizin genel başkan yardımcıları, il başkanları, partimizin grup başkanvekilleri, mecliste resmi görevde olan katip üyeleri, başkanlık divanı üyeleriyle neredeyse tüm il başkanlarımızla, kendisi de Sivaslı olan İstanbul İl Başkanımız onları bu toplantıda temsil ediyor, hepsi meydandalar, buradalar. Bu acıyı bir kez daha yüreğimizde hissettiğimizi, bunun insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğunu, bu katliamın birinci yılıymış gibi 31'inci yılında takip ettiğimizi ifade etmek isterim."

CHP'nin tüm kademelerindeki yöneticileriyle ailelerin yanında olmaya geldiğini dile getiren Özel, her sene 2 Temmuz'da Sivas'a gelip hayatını kaybedenleri anacaklarını aktardı.

“Burası utanç müzesi olacak”

Özel, iki önemli karar alınmadan mücadelenin durmayacağının altını çizerek, "Elbette her sene 2 Temmuz'da geleceğiz, burada anacağız. 31. yılı birinci yıl kabul ediyoruz. Birinci talep, bütün ailelerin ve bizim ortak talebimiz, Madımak'ın bir utanç müzesi olmasıdır. Bu bilim ve kültür merkezi yazısını gören ailelerin içi yanıyor. 'Biz bunu hak etmedik' diyorlar. 'Ne bilimi, ne kültürü, insan yakmak bizim kültürümüzde var mı?' diyorlar" dedi.

Yürüyüş öncesi Hacı Bektaş Veli Kültür Vakfı'nı ziyaret eden Özel, anma programının ardından da CHP İl Başkanlığı'na ziyarette bulundu.

İl Başkanlığı ziyareti, basına kapalı gerçekleşti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli