Irak hükümetinden Erbil'in Peşmerge üssüne saldırıdan Bağdat'ı sorumlu tutmasına tepki

31-12-2023
Etiketler Basim Avvadi Irak Erbil Kürdistan Bölgesi
A+ A-

Haber Merkezi - Irak hükümeti, Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin Erbil'deki Peşmerge üssüne düzenlenen saldırı nedeniyle Bağdat'ı sorumlu tutan reddetti.

Irak Hükümet Sözcüsü Basim Avvadi, Kürdistan Bölgfesi Hükümeti’nin Erbil’in Pirmam bölgesinde Peşmerge üssüne düzenlenen bomba yüklü drone saldırısına ilişkin açıklamalarına tepki gösterdi.

Avvadi yaptığı açıklamada, "Federal hükümet olarak, Kürdistan Bölgesi Hükümeti Sözcüsünün, özellikle bölgedeki vatandaşların açlıktan öldürüldüğü iddiası başta olmak üzere, yanıltıcı bilgiler ve asılsız yalanların olduğu, gerçekçi olmayan ve sorumsuz çeşitli suçlamaları içeren açıklamaları karşısında şaşkınız" ifadesini kullandı.

Kürdistan Bölgesi Hükümet sözcüsünü açıklamalarında “ülkenin egemenliğinden sorumlu anayasal kurumlara asılsız ithamlarda bulunmakla” eleştiren Avvadi, bu açıklamaları titizlikten uzak ve aceleyle yapıldığını söyledi.

Söz konusu saldırıyla ilgili gerekli incelemelerin başlatıldığını ifade eden Avvadi, "Federal hükümetin görevi, Irak genelinde güvenlik ve istikrarı muhafaza etmek ve vatandaşlar arasında ayrım yapmamaktır" dedi.

Peşmerge üssüne drone saldırısı

Kürdistan Bölgesi Hükümet Sözcüsü Pêşewa Hewramani, Erbil'in Pirmam bölgesinde Peşmerge üssüne dün gece bomba yüklü iki drone ile saldırı düzenlendiğini açıklamıştı.

Saldırının "Irak hükümetinden maaş alan yasa dışı gruplar tarafından gerçekleştirildiğini" vurgulayan Hevremani, "Irak hükümetini ve maaş verdiği bu grupları, bu korkakça saldırının sorumlusu olarak görüyoruz. Bu yasa dışı grup Irak hükümeti tarafından destekleniyor ve onlara maaş veriliyor. Bu gruplar Irak hükümetinin gözü önünde hareket ediyor. Silah, füze ve İHA'ları taşıyıp askeri ve resmi kurumlara terör saldırısı düzenliyor" ifadesini kullanmıştı.

Irak'ta İran yanlısı Şii milislerin içinde yer aldığı "Irak İslami Direniş" adlı grup, "Gazze’deki saldırılara yanıt olarak", ABD ve öncülüğündeki koalisyon güçlerinin bulunduğu üslere sık sık saldırılarda bulunduğunu duyuruyor.

Bu çerçevede Enbar’daki Ayn el-Esed Askeri Üssü, Erbil’deki Harir Hava Üssü, Bağdat’taki Victory Askeri Üssü ve Erbil Uluslararası Havalimanı yakınındaki ABD üssü defalarca bomba yüklü İHA'lar ile hedef alındı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: Kanada'nın Irak Büyükelçisi Kathy Bunka

Kanada'nın Irak Büyükelçisi: Kürdistan parlamento seçimleri için desteğe hazırız

Kanada'nın Irak Büyükelçisi Kathy Bunka Kürdistan Bölgesi’nde parlamento seçimlerinin Ekimde yapılmasına karar verilmesinden memnuniyet duyduğunu belirterek, "İstenildiği takdirde seçimlerin yapılmasına yardım etmeye hazırız" dedi.