Hamas'tan Kahire’deki ‘ateşkes’ görüşmelerine ilişkin açıklama: Reddediyoruz

26-08-2024
Etiketler Hamas İsrail Mısır Ateşkes
A+ A-

Haber Merkezi - Hamas, Mısır'da kendilerine sunulan Gazze'de ateşkes ve rehine takası anlaşma teklifinin 'İsrail işgalini kalıcı hale getireceğini' belirterek teklifi reddettiklerini açıkladı.

İsrail'in Ekim 2023 yılından bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nde iki evi bombalaması sonucu çok sayıda Filistinli hayatını kaybetti ve yaralandı.

Sağlık kaynaklarından aktardığına göre, İsrail'in Gazze şehrinin batısındaki Eş-Şuheda Caddesi üzerindeki bir evi bombalaması sonucu çok sayıda kişinin öldüğü belirtildi. Gazze'nin güneyindeki Han Yunus şehrinin doğusundaki Abasan El Kebira kasabasında Ebu Rida ailesine ait bir evin İsrail uçakları tarafından vurulduğu aktarıldı. Saldırı yapılan iki noktadaki ölü ve yaralı sayısı konusunda henüz net bir açıklama yapılmadı.

Hamas heyeti, Kahire'den ayrıldı: 'İşgal kalıcı hale gelir'

Hamas ve İsrail arasında Mısır, Katar ve ABD'nin arabuluculuğunda yapılan, Gazze Şeridi'nde ateşkes ve rehine takası anlaşmasına varılmasını amaçlayan dolaylı görüşmelerde ise sonuç çıkmadı. Mısır'ın başkenti Kahire'de yapılan son görüşmelerin ardından açıklamada bulunan Hamas, ABD Başkanı Joe Biden'ın 2 Temmuz'da kamuoyuna duyurduğu ateşkes teklifine bağlı olduklarını dile getirerek Kahire'de kendilerine sunulan yeni teklifi, 'İsrail işgalini kalıcı hale getireceği' gerekçesiyle reddettiklerini bildirdi.

Üst düzey bir Hamas yetkilisi, ara bulucu ülkeler olan Mısır ve Katar'ın Kahire'de bulunan Hamas heyetine yeni ateşkes teklifini ilettiğini söyledi. Hamas'ın 2 Temmuz'da Biden tarafından açıklanan ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından kabul edilen ateşkes teklifine bağlı olduğunu belirten yetkili, "Hamas, halkımızın en yüksek çıkarlarını gerçekleştirmek ve onlara yönelik saldırıyı durdurmak amacıyla üzerinde (2 Temmuz'da) mutabakata varılan hususları uygulamaya hazır olduğunu teyit etti" değerlendirmesinde bulundu. Herhangi bir anlaşmanın kalıcı ateşkesi ve İsrail'in Gazze'den tamamen çekilmesini içermesi gerektiğini vurgulayan Hamas yetkilisi, Kahire'de kendilerine sunulan teklifin bunları içermediğini söyledi.

İsrail'in taleplerini içeren bu yeni teklife göre Philadelphi Koridoru olarak adlandırılan 14 kilometrelik Mısır-Gazze sınırının kontrolünün İsrail'e bırakıldığını ve İsrail askeri varlığının Gazze'de devam etmesinin öngörüldüğünü dile getiren yetkili, Hamas heyetinin bunu kabul etmeyeceğini arabulucu ülkelere ilettikten sonra Kahire'den ayrıldığını bildirdi.

İsrail heyeti de döndü: 'İlerleme kaydetme şansı zayıftı'

Öte yandan, İsrail medyası da müzakereler için Kahire'de bulunan İsrail heyetinin ülkeye dönmek üzere buradan ayrıldığını yazdı. İsrail devlet televizyonu KAN’ın haberine göre, ateşkes ve rehine takası anlaşması müzakereleri için Mısır’ın başkenti Kahire’de bulunan İsrail heyeti, ülkeye döndü. Haberde, adı açıklanmayan İsrailli yetkililerin Kahire’de yapılan görüşmelerle ilgili olarak, "Bugün Gazze'deki ateşkes görüşmelerinde ilerleme kaydedilme şansı zayıftı" ifadesine yer verildi. Yetkililer, "Heyetin aldığı yetki, Philadelphi Koridoru'nda anlaşmaya varılmasına imkan vermiyor" ifadesini kullandı.

ABD: Görüşmeler yapıcıydı

İki Mısırlı güvenlik kaynağı da Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, dün Kahire'de sona eren görüşmeler sırasında arabulucuların yaptığı uzlaşma tekliflerinin hem Hamas hem İsrail heyetleri tarafından reddedildiğini belirterek görüşmelerden anlaşma çıkmadığını anlattı. İsmi verilmeyen üst düzey ABD'li bir yetkili ise görüşmeleri 'yapıcı' olarak nitelendirerek müzakerelerin tüm taraflarca 'nihai ve uygulanabilir bir anlaşmaya varma' ruhu içinde yürütüldüğünü söyledi. Yetkili, "Süreç, kalan mesele ve detayları ele almak üzere çalışma grupları üzerinden gelecek günlerde devam edecek" ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli