VİDEO - Norveçli dağcı 92 günde dünyanın en yüksek 14 zirvesini gezdi

31-07-2023
Kristin Harila
Kristin Harila
Etiketler Kristin Harila Norveç Dağcı Rekor
A+ A-

Haber Merkezi - Norveçli dağcı Kristin Harila ve rehberi Tenjin Sherpa, 8 bin metrelik 14 zirveyi 3 ay 2 günde tırmanarak kırılması güç bir rekora imza attı.

Norveçli Kristin Harila ve Nepalli rehberi Tenjin Sherpa, dünyanın 8 bin metre üzerindeki 14 zirvesini en kısa sürede tırmanma rekoru kırdı. İkili 14 zirveye tırmanışı üç ay ve iki günde tamamladı.

Pakistan Alp Kulübü Sekreteri Karar Haidari, dağcı ve rehberinin ulaştığı tüm zirvelerin 8 bin metreden daha yüksek olduğunu söyledi.

Bir önceki rekorun sahibi, 189 günde 14 zirveye ulaşan Nepal asıllı İngiliz dağcı Nirmal Purja'ya aitti.

Dağcılığa 2015 yılında katıldığı Klimanjaro gezisinin ardından merak salan 37 yaşındaki Kristin Harila, tırmanış denemesine sponsor bulmakta zorlandığı için dairesini satmak zorunda kaldı.

Harila, "Evet, birlikte bu yolculuğu bitirdiğimiz için çok mutluyum. Rekoru birlikte kırmış olmamız harika” dedi

İlk zirvelerini 26 Nisan’da Çin’de bulunan 8027 metrelik Shishapangma’da gören ikili, son olarak ise Pakistan’daki 8051 metrelik K2 zirvesine tırmandı. 14 zirvenin 8’i Nepal, 5’i Pakistan ve 1’i ise Çin sınırları içinde bulunuyor.

Harila ve Sherpa, 3 ay 2 gün süren 14 zirvelik tırmanışlarıyla daha önceki rekoru da büyük bir farkla geride bırakmış oldu.

Bugüne kadar 14 zirvelik turu 49 dağcı tamamlarken, bunlardan yalnızca birkaçı kadındı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Kadir İnanır / Arşiv

Kadir İnanır yeniden yoğun bakıma alındı

Kadir İnanır, Mart ayında beynine 3. kez pıhtı atması sonucu hastaneye kaldırılmış ve tedavi olmaya başlamıştı. İnanır'ın bir süre önce fizik tedavi gördüğü açıklanmıştı.