30 yıldır tek başına: Diyarbakır’da engel tanımayanlar atölyesi

20-11-2017
Serkan İnce
VAKSAN Ayakkabı Atölyesi
VAKSAN Ayakkabı Atölyesi
Etiketler VAKSAN Ayakkabı Atölyesi Engelliler
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw) - Diyarbakır'da engelli vatandaşlar, VAKSAN Ayakkabı Atölyesi sayesinde hem sosyalleşiyor hem de zanaat öğrenip ailelerinin geçimlerini sağlıyorlar.

 

30 yıldır hizmet veren atölye sayesinde şimdiye kadar yaklaşık 300 kişi ayakkabı imalatı konusunda eğitim görmüş.

 

Diyarbakır'daki ayakkabı atölyesi Levent Baykara'nın öncülüğünde 30 yıldır engelli vatandaşların umudu ve ekmek kapısı. Baykara, 24 yaşından beri hem atölyede ayakkabı imal ediyor hem de kendisi gibi engelli olan vatandaşlara bu zanaatı öğretiyor. O, bu atölye sayesinde topluma karışmış, ev bark sahibi olmuş ve 5 çocuğunu da bu atölye sayesinde okutmuş ve iş güç sahibi etmiş. Şimdi de bu deneyimini aynı atölyede, engellilerle paylaşıyor.

 

Rûdaw’a konuşan Atölye Sorumlusu ve Umut Var Derneği Başkanı Baykara, "Şimdiye kadar bu atölye yaklaşık 300 kişiye ekmek kapısı oldu. Bu durumda günlük yaklaşık olarak 30-32 çift ayakkabı imal ediyoruz. Şayet destek gelseydi günde 300 ayakkabıya kadar üretebilirdik. Eğer destek olsaydı tabii. Üretiğimiz ayakkabaları mağazamızda satıyoruz. Satıştan kazandığımız gelirini buradaki çalışanlarımıza ve kursiyerlerimize veriyoruz. Umarım halkımız da bize destek çıkar ve bu insanları topluma kazandırırız" diyor.

 

47 yaşındaki Muhammet Ekin de tıpkı Levent Baykara gibi bir ayağından sakat. 27 yıldır o da bu atölyede ayakkabı dikiyor.

 

Muhammed Ekin, "Bu atölye sayesinde eşime ve dört çocuğuma bakıyorum. Bu atölye olmasaydı ben de işsizler ordusuna katılacaktım. Zaten sağlıklı insanlar işsiz güçsüz kaldı ki engelliler için durum daha vahim. Eğer bu atölye olmasaydı şimdi sokakta, kahvehanelerde boş boş geziyor olacaktım" diye belirtti.

 

Atölyeninin deneyimli ustaları şimdilerde ise onikisi zihinsel, onikisi de bedensel engelli olmak üzere toplamda 24 kişiyi ayakabı imalatı konusunda eğitiyor. Hafta içi her gün atölyede yaklaşık 8 saat vakit geçiren engelliler için burası aynı zamanda dış dünyaya açılmanın kapısı.

 

Zihinsel engelli kursiyer Reşan Yılmaz, "Ben burada ayakkabı üretiyorum. Aynı zamanda müşterilerle de ilgileniyorum" diyor.

 

Bir diğer zihinsel engelli kursiyer Sadık Yalçın ise, "Altı aydır buraya geliyorum. Burada çalışıp ayakkabı imal ediyorum" diye konuştu.

 

Bedensel engelli kursiyer Mehmet Güler, "Biz de evden buraya, buradan eve gidiyoruz. Sonuçta iş, ne yapalım" dedi.

 

Engelliler atölyeyi aynı zamanda ayakkabı satış mağazası olarak da kullanıyor. Bu aralar işler durgun olduğu için bazen evlerine eli boş gitmek zorunda kaldıkları da oluyor.

 

Naşit Kalaycı, "Ay başı gelip maaşını aldığında insanın içini nasıl bir sevinç kaplar değil mi? İstediğimiz şey tam da bu. Biz diyoruz ki ‘Uğraşılacak bir iş olsun da ne olursa olsun.’ Ki biz kendi alın terimizle birkaç kuruş kazanıp eve bir poşetle dönebilelim. Bu çok farklı bir duygu, bunun tadına varmak istiyoruz" şeklinde duygularını dile getirdi.

 

VAKSAN Ayakkabı Atölyesi Diyarbakır Valiliği'ne bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın katkılarıyla 30 yıldır engelli vatandaşlara hizmet veriyor. VAKSAN Ayakkabı Atölyesi ayrıca, Türkiye'de engelliler tarafından işletilen yegâne ayakkabı atölyesi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli