KERKÜK – Irak güvenlik güçleri Kürtleri köyden çıkarıp Arapları yerleştirdi

18-11-2021
Kerkük
Kerkük
Etiketler Kerkük Sergeran Pelkane Araplaştırma Rakan Cuburi
A+ A-

Kerkük (Rûdaw) – Kerkük’ün Sergeran kasabasına bağlı Pelkane köyünde, mahkeme kararına rağmen 5 Kürt aile evinden çıkarıldı. Irak güvenlik güçleri bu evleri ithal Araplara bıraktı.

Kerkük’te, 16 Ekim 2017’den bu yana “Araplaştırma” politikası kapsamında asıl tapusu Kürtlere ait olan köylere ithal Araplar yerleştiriliyor.

17 Kasım Çarşamba günü Irak ordusuna bağlı birlikler, Sergeran kasabasına bağlı dört köye baskın düzenledi.

Köylülere 5 şart

Rûdaw’ın edindiği bilgilere göre, 15 Hummer zırhlı araçla köye giren askerler, köy sakinlerine Vali Rakan Cuburi tarafından alınan beş şartı uygulamak için 24 saat süre tanıdı.

Bu köylerden biri olan Gabare köyü sakinlerinden Muhammed Ahmed, sözkonusu şartları şu şekilde özetledi:

“Bizden uygulamamızı istedikleri 5 şart şöyle; Şenaxe köyüne kalıcı bir karakol kurulacak. Tüm tarımsal çalışmalar durdurulacak, aksi taktirde çiftçilerin araçlarına el konulacak. Köylerde yeniden nüfus sayımı yapılacak. İmar çalışmaları yasaklanacak, yeni evlerin yapımına izin verilmeyecek ve son olarak da kargaşa çıkarılmasına izin verilmeyecek.”

Vali muhtar hakkında “tutuklama” kararı çıkardı

Şenaxe köyünde nüfus sayımı yapan güvenlik güçlerinin boşaltılan evlere Arap aileleri yerleştirmek için çalışmalara başladı. Öte yandan köy muhtarı da görevden alınarak hakkında tutuklama kararı çıkarıldı.  

Rûdaw’a konuşan Şenaxe köyü muhtarı Muhammed İsmail, “Sergeran Belediyesi direkt beni arayarak Vali Rakan Cuburi’nin görevime son verdiğini bildirdi. Ayrıca hakkımda tutuklama kararı çıkarılmış. Tüm bunların sebebi burada kanunsuz çalışmalarına izin vermeyişmiz. Köylerimizi Araplaştırmalarına izin vermiyoruz” dedi.

Köylülerin gözü önünde evleri Araplara verildi

Pelkane köyünde ise evlerinden çıkarılan 5 Kürt ailenin evine, Rakan Cuburi’nin talimatı ile Araplar yerleştirildi.

Askerler tarafından evinden çıkarılan Pelkane köyü sakinlerinden Ferhad İsmail, gözleri önünde kendi evine Arapların yerleştirildiğini söyledi.  

Ferhad İsmail, “Evime yerleştirdikleri Araplarla mahkemeye gittik. Mahkeme evimden çıkarılamayacağıma hükmetti. Ayrıca bu dayatmada bulunanlar hakkında 4 ay hapis cezası kararı aldı. Buna rağmen karar uygulanmıyor. Kürt köylerine bu zulüm açıkça, herkesin gözü önünde yapılıyor. Ben ve komşularım evlerimizden çıkarıldık, dışarıdan getirilen Araplar evlerimize yerleştirildi” diye konuştu.  

Geçtiğimiz hafta defalarca Irak ordusunun himayesinde köye gelen Araplar, Kürtlere ait ev ve arazilerin kendilerine verilmesi gerektiğini, Valiliğin bu yönde kararı olduğunu bildirdi.

Irak güvenlik güçleri de, bölgedeki çiftçilerden çalışmalarını durdurmalarını ve iş makinalarını tarlalardan çıkarmalarını istedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli