‘Başkan Barzani’nin Azerbaycan ziyaretinin manevi değeri çok yüksek, bunun sonuçlarını göreceğiz’

18-07-2023
Rûdaw
Etiketler Azerbaycan Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani Hêjarê Şamil Kürdistan Bölgesi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani bugün Azerbaycan'a resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Başkan Barzani’nin ziyaretini değerlendiren siyaset yorumcusu, gazeteci yazar Hêjarê Şamil “Bu ziyaretin çok fazla manevi değeri var. Bunun sonuçlarını göreceğiz” dedi.

Tiflis'ten, Rûdaw canlı yayınına katılan Hêjarê Şamil, Azebaycan doğumlu olduğunu vurgulayarak, “Kürdistan benim kadim ülkemdir,  Azerbaycan ise doğduğum yerdir. Bugün benim için kutlu bir gün. Bu ziyaret hakkında söylenebilecek şey şudur: Birçok kez Sayın Neçirvan Barzani ile Sayın İlham Aliyev bir araya gelmişlerdir. Fakat bu ziyaret resmi olarak gerçekleşen ilki ziyarettir. Kürdistan Bölgesi Başkanı resmi olarak Azerbaycan'da ilk karşılandı. Mele Mustafa Barzani 67 yıl önce Azerbaycan'a gelmiş. Ancak o zaman resmi olarak karşılanmamış. Bu nedenle sadece ekonomik, ticari bakımdan değil, bu ziyaretin çok fazla manevi değeri var. Bunun sonuçlarını göreceğiz” diye konuştu.

“Azerbaycan'da 30 bin ile 40 bin arası Kürt var”

Azerbaycan'da yaşayan Kürt nüfus hakkında da bilgiler paylaşan Hêjarê Şamil, “Azerbaycan'da binlerce asimile olmuş Kürt var. Birçok objektif ve subjektif nedenden dolayı. Kürtler Azerbaycan'a başka yerlerden gelmemişler zaten Azerbaycan'da yerleşikler. Binlerce yıldır bu topraklarda yaşıyorlar. Azeri milleti ve Azeri ulusu da bu şekilde oluşmuştur. Ancak kendisine ben Kürdüm diyenlere bakacak olursak 30 bin ile 40 bin arası bir rakam karşımıza çıkar. Kökenleri bakımından ise yarım milyona yakın Kürt olduğunu söyleyebiliriz” dedi.  

“Ziyaret üç bakımdan önemli”

Bu ziyaretin üç bakımdan önemli olduğunu kaydeden Hêjarê Şamil şöyle devam etti:

“Birinci önemi manevi değeri. Çünkü şu an Azerbaycan'da yaşayan Kürtler arasında büyük bir heyecan oluşmuş durumda. İkincisi ticari ve enerji alanındaki gelişmeler bakımından önemli bir ziyaret. Bu da, bu başlıklar çok konuşuluyor. Bir başka önemli nokta ise jeopolit durumdur. Ortadoğu ve Kafkasya'da dört taraflı siyasi oluşum gerçekleşiyor. Bu taraflardan biri İsrail. İkinci ayağı Azerbaycan’dır. Üçüncü - dördüncü ayağın da Kürdistan Bölgesi olma ihtimali var. Bu ulusal bir projedir. Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani'nin Azerbaycan'a gelişinden kim bahtiyar olmuşsa ziyareti (destekliyordur.) Gürcistan yönetimi de memnun. Kim memnun değil? Rusya memnun değil, İran memnun değil. Burada çok önemli jeopolitik meseleler var. İnanıyorum ki bu dört taraflı oluşum da çok önemli bir ayak olabilir.”

Hêjarê Şamil, Kürdistan Bölgesi ve Azerbaycan'ın hangi alanlarda işbirliği yapabileceğine dair soruya da şu cevabı verdi:

“Ekonomi, ticari, enerji alanları öne çıkıyor. İnanıyorum ki bu konular üzerinde konuşulmuştur. İki ülke arasında direkt uçuşların gerçekleşmesinin de ele alınması bekleniyor.  İkincisi Jeopolitik önemdir. Bu kapsamda kültürel ve siyasal ilişkiler geliştirilebilir. Azerbaycan medyası bu ziyarete önem veriyor. Şimdilik sadece haber olarak geçiyorlar ancak bu akşam ya da yarın yorumları göreceğiz.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: IŞİD tarafından kaçırıldıktan 10 yıl sonra Gazze’de kurtarılan Fevziye Emin Seydo

Sudani'nin Danışmanı: Gazze'ye kaçırılan Ezidi kadını Rûdaw aracılığıyla bulduk

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Es-Sudani’nin danışmanı IŞİD tarafından kaçırıldıktan 10 yıl sonra Gazze’de bulunan Ezidi kadının bulunmasında Rûdaw’ın rolünden bahsetti.