Rûdaw Medya Grubu Seçim Programı’nı duyurdu

6 saat önce
Rûdaw
Etiketler Rûdaw 20 Ekim 2024 Seçim Kürdistan Parlamentosu Seçimleri
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Rûdaw Medya Grubu 20 Ekimde yapılacak Kürdistan Parlamento seçimlerini tarafsız bir şekilde izlemek ve yayımlamak için Seçim Programı’nı duyurdu.

Rûdaw Medya Grubu başkent Erbil’de çok sayıda yetkili, yabancı ülke temsilcileri, diplomatlar, sendika temsilciler ile medya mensuplarının katılımıyla Seçim Programı’nı duyurdu.

Programın açılışında konuşan Rûdaw Medya Grubu Genel Müdürü Ako Muhammed, seçim kampanyası sırasında tüm siyasi parti ve bağımsız adaylara eşit derecede zaman ayıracaklarını ifade ederek, “Kürdistan Bölgesi'ndeki siyasi kesimler arasındaki sert çekişmeler vatandaşlar içerisinde hassas ve kaygı verici bir durum yarattı. Bu nedenle Rûdaw Medya Grubu, seçim kampanyası sırasında uzman diyaloğunun bir parçası olmaya karar verdi ve adayları vatandaşlarının ihtiyaçlarını tartışmaya teşvik etmeye ön ayak olmak için kollarını sıvadı” dedi.

Rûdaw ekranlarının Siyasi partilerin adayları ile bağımsız adayların sağlıklı bir ortamda kişisel saldırılardan uzan bir zeminde tartışmalarını yürütmek için bir fırsat yaratacağını ifade eden Ako Muhammed, seçimlerin demokrasinin temel taşlarından biri olduğunu söyledi.

Kürdistan halkının güçlü, yetenekli ve uzman bir meclisi arzuladığını dile getiren Muhammed, “Kürdistan'ın ilerlemesinin devam etmesi ve Kürdistan halkının taleplerinin karşılanması açısından bu önemli bir ihtiyaçtır” dedi.

Rûdaw’ın adayların kişisel bilgi ve hassasiyetlerini göz önünde bulundurarak sağlıklı bir tartışma zemininin oluşması için seçimin bir parçası olmak istediğini ifade eden Ako Muhammed, “Rûdaw, farklı ses ve adayların sağlıklı bir tartışma ortamında vatandaşların taleplerini tartışmak için bir zemin olmak istiyor. Bunun tam tersi nefret söylemleriyle dolu sonuçsuz tartışmalar değil” diye konuştu.

Etkinlikte konuşan Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin Dış İlişkiler danışmanı Felah Mustafa, “Demokrasiyi inşa etmek için seçimler yeterli değil, evet temel taşlarından biridir ve sürecin ruhudur ancak tek başına yeterli değildir. Maalesef seçim süreci belirli nedenlerden dolayı Kürdistan Bölgesi’nde geç kalındı. Seçimlerin az önce sayın genel müdürün de ifade ettiği gibi belirli prensipler çerçevesinde yapılması önemlidir. Kürdistan Bölgesi Başkanı bu sürecin ne kadar önemli olacağıyla ilgili mesajları olacaktır. Malumunuz dünyanın gözü bu seçimlerde olacaktır, bu vesileyle iki yıldır meşruiyeti sorgulanan kurumlarımıza yeniden meşruiyetini kazanmış olacak. Kuşkusuz medya kurumları bilgileri ulaştırma konusunda başlıca rolü olacaktır, tabi ki taraflara verilecek eşit fırsat da çok önemlidir. Kürdistan Bölgesi’nin medeniyet ve gelişmiş yüzünü dünyaya gösterebiliriz. 1992’den bu yana baktığımızda toplumun ve siyasi partilerin geliştiğini göreceksiniz. Ancak siyasi partilerin modernlik anlamında meydanlara çıkıp siyaset yapması konusunda daha da yolumuzun olduğunu ifade etmek istiyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Seçim Programı’na katılan birçok ülke temsilcisi ve farklı siyasi taraflar, Rûdaw’ın Kürdistan Bölgesi Parlamentosu seçimleri için hazırladığı plan ve hazırlıklarına övgüde bulundu.     

Kürdistan Bölgesi Parlamentosu seçim kampanyasının yaklaşmasıyla birlikte Rûdaw Medya Grubu, bugün Başkent Erbil’de özel bir etkinlikle seçimler için hazırladığı programları duyurdu.

ABD: Basın yasasının uygulanmasını destekliyoruz

Program sırasında bir konuşma yapan ABD'nin Erbil Başkonsolosu Steven Bitner, "Rûdaw'ın televizyon programında yapılacağını tahmin ettiğim tartışma ve münazaralar, başarılı bir seçim kampanyası döneminin önemli bir parçası olacak. Bu gerçekten etkili bir demokrasinin temel taşıdır. Bu tür tartışmalar siyasi diyaloğu teşvik eder, adaylara geçmiş çalışmalarından bahsetme fırsatı verir ve vatandaşları sürece katılmaya ve oy vermeye teşvik eder" dedi.

Steven Bitner, gazetecilerin haberler sırasında bilgiye erişiminin önemine değinerek "Medyanın seçimler için yaptığı çalışmalar kesinlikle halka bilgi ulaştırmada önemli bir rol oynuyor. Herkesin bilgi arama ve bilgiye erişim hakkı olması çok önemli, Birleşmiş Milletler her yıl 28 Eylül'ü Dünya Bilgiye Erişim Günü olarak belirlemiştir. Medya mensupları halkı bilinçlendirme konusunda önemli bir rol oynuyor. Ancak medyanın bunu yapması için özgürce bilgilere ulaşması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Seçim kampanyaları sırasında hiçbir gazetecinin engellenmemesini umut ettiğini dile getiren ABD'nin Erbil Başkonsolosu, “ABD'nin tüm gazetecilerin korku, ayrımcılık ve tacizden uzak çalışabilecekleri bir ortamı destekliyor” dedi.

Steven Bitner konuşmasının devamında ” Kürdistan Bölgesi'ndeki basın yasasının tam olarak uygulanmasını destekliyoruz” ifadelerini kullandı. 

İngiltere: Rûdaw gibi medya kuruluşları yanlış bilginin yayılmasını önlemede önemli bir role sahip

Programda konuşan İngiltere'nin Erbil Başkonsolosu Andrew Bizley da tarafsız ve profesyonel medya kuruluşlarının gerçek ve doğru bilgi aktarımında önemli bir rol oynadıklarını belirtti.

Güvenilir bilgilerin herkese sunulabilmesi için tarafsız ve bağımsız haber aktarımına bağlı olduğunu söyleyen Bizely “Medya, yanıltıcı bilgilerin yayılmasını önlemede ve insanların gerçeklere ulaşmasında kilit bir rol oynamaktadır” diye konuştu.  

Rûdaw Medya Grubu’nun gerçek dışı bilgi yayılmasının önlenmesinde oynadığı rolden bahseden Bizley, "Rûdaw gibi geleneksel medya kuruluşlarının yanlış bilgilerin yayılmasını önlemede kamu yararına oynadığı rol çok önemlidir” değerlendirmesinde bulundu.

Fransa: Gözümüz Rûdaw'ın programlarında olacak

Fransa'nın Erbil Başkonsolosu Yann Braem ise, ülkesinin Kürdistan Bölgesi’nde demokratik değerlerin ve özgür medyanın korunmasında verdiği deştiğin önemli olduğunu belirtti.

“İfade özgürlüğünü ve çeşitliliği destekliyoruz ve kesinlikle medya bu çerçevede kilit bir rol oynamaktadır” diyen Yann Braem “Gazetecilerin işlerini yapabilmeleri için bilgilerin güvenilirliği ve gazetecilerin profesyonelliği korunmalıdır" dedi.

Fransız diplomat, Rûdaw'ın seçimler için hazırladığı program hakkında "Tüm diplomatlar gibi, tartışmaları dinlemeyi, izlemeyi ve analiz etmeyi bekliyoruz. Çok teşekkürler. Önümüzdeki haftalar için iyi şanslar diliyorum” diye konuştu.

Avrupa Birliği: Rûdaw'ın programları umut verici

Etkinliğin son bölümünde, Avrupa Birliği'nin Irak Büyükelçisi Thomas Seiler, programa gönderdiği video mesajında "Rûdaw Medya Grubu’nun 100 Sandalye programı, farklı parti ve listelerin adayları arasında diyalog kurmaya yardımcı olacaktır. Bu Kürt halkı için önemli konuları ele almak, adil ve dengeli bir seçimi desteklemek için umut verici bir televizyon programıdır. Rûdaw'ın programı, birçoğunuzun duyduğu kampanya söylemlerinin ötesinde, yüksek kaliteli siyasi tartışmalar sunmanın sözünü veriyor” dedi.

Rûdaw Medya Grubu’nun hazırladığı Seçim Programında, bir aydan fazla süre boyunca Kürdistan ve dünya genelindeki izleyicilerine yeni tarzda ve ileri teknoloji ile onlarca tartışma, röportaj, siyasi diyalog ve saha raporu sunulması bekleniyor.

Irak Yüksek Seçim Komisyonu'nun bu hafta Kürdistan Parlamentosu'nun 6. dönem seçim kampanyasının başlangıç tarihini belirleyecek.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli