KÜRDİSTAN – ‘Yarasa yuvası çok para ediyor’ dedikodusu fırsatçıları dağa çıkardı

06-03-2018
Rûdaw
Rojhilat Kürdistanı
Rojhilat Kürdistanı
Etiketler Rojhilat Yarasa Çevreci
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Rojhilat’ın Urmiye kentinde “yarasa yuvası çok para ediyor” dedikodusu yüzünden hergün anlarca kişi dağ bayır dolaşıp yarasa arıyor.

 

Bir süredir Rojhilat Kürdistan’ında “bir yarasa yuvası 20 ila 100 milyon tümene (27 bin dolar) alıcı bulunuyor” dedikoduları dolaşıyor.  

 

Bu yüzden hergün onlarca fırsatçı dağ taş demeden yarasaların yaşadığı mağara ve oyukları arayarak yuva bulmaya çalışıyor.

 

Yarasa yuvası arayan Urmiyeli bir vatandaş, “Kaç gündür yarasa yuvası arıyoruz. Çok para ediyor diyorlar ama hiç bir yuvaya rastlamadık. Sanırım söylenenlerin hepsi yalan” diyor.

 

Bir başka vatandaş ise bazı kişilerin yuva bulduğunu iddia ederek halkı dolandırdığını, ayrıca ancak şu ana kadar bu yollla para kazanan hiç kimseye rastlamadıklarını belirtiyor.

 

Durum en çok Urmiyeli çevrecileri endişelendiriyor. Çevreciler, fırsatçıların yarasa yuvası bulma niyetine hem yarasalara ve hemde diğer kuş türlerinin yuvalarına zarar verdiklerini belirtiyor.

 

Çevreci Şefii Abdullahzade de, “Yarasa yıvası diye bir şey yok. Yarasalar yuva yapmaz, yumurtlamaz. Zaten bu bölgede yaşayan yarasalar şimdi kış uykusunda ve döllenme dönemindeler. Dolayısıyla fırsatçıların bu dönemde yarasalara müdahale etmesi onların doğasını alt üst ediyor” ifalerini kullanıyor.

 

Abdullhzade yarasaların yaşadığı mağara ve oyukların etrafında yuva yapan kuşların da zarar gördüğümü, çoğu fırsatçının “yarasa yuvası buldum” diye bu kuşların yuvalarını yıktığını dile getiriyor.  

 

Rojhilat Kürdistan’ında işsizlik ve yoksulluk oranları yüksek. Bu yüzden bu tür dedikoduların meksatlı dolaştırıldığı iddia ediliyor.  


Ayrıca uzmanlar yarasaların yaşadıkları bölgelerde bir çok salgın hastalığı engellediğini dolayısıyla korunları gerektiğini belirtiyor. 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli