Erdal Kaya: Kürtler arasında tiyatro ve Stand – up yayıldı, çok değerli sanatçılar ortaya çıkıyor

07-08-2024
Rûdaw
Etiketler Erdal Kaya Stand – up Tiyarto Kürtçe Gösteri Turne Avrupa
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürtçe Stand –up’lar sergileyen komedyen Erdal Kaya, “Şu an sadece tiyatro ile ilgileniyorum ve bu işle geçiniyorum. Ben Stand –up’a başladıktan sonra birkaç arkadaş daha Kürtçe Stand – up yapmaya başladı. Bundan dolayı çok mutlu oluyorum. Yani Kürtler arasında da tiyatro ve Stand – up yayıldı. Çok değerli sanatçılar ortaya çıkıyor" dedi.

İki saat süren ve mizahi unsurlarla dolu olan gösteri, başta Diyarbakır, Batman, Mardin, Van, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Adana ve Antep olmak üzere birçok ilde toplam 100 kez sahnelendi.

Erdal Kaya ‘Vik û Vala’ ile ilk Avrupa turnesine çıkıyor

Gösteriler, izleyicilerden yoğun ilgi gördü ve büyük övgüler aldı. Erdal Kaya, 2024 yılının Ekim ayında ilk Avrupa turnesine çıkmaya hazırlanıyor.

Kaya, turne kapsamında Almanya, Avusturya ve Fransa'da çeşitli salonlarda toplam 10 gösteri yapacak. Bu Avrupa turnesi, Kaya'nın uluslararası arenada sahne alacağı ilk deneyim olacak.

Erdal Kaya'nın "Vik û Vala" gösterisi hem mizah anlayışı hem de sahne performansıyla geniş kitleler tarafından beğeniliyor ve Avrupa turnesiyle daha büyük bir kitleye ulaşmayı hedefliyor.

Hêvîdar Zana’nın sunduğu Rûdaw 15.00 bültenine konuk olan Erdal Kaya gösterilerini anlattı. İlk kez Avrupa'da sahneye çıkacağını bu yüzden çok heyecanlı olduğunu belirten Kaya “Vik û Vala ile 100 kez seyircilerin karşısına çıktım Türkiye'de.Bundan sonra Avrupa'ya gideceğiz, oradaki seyircilerin karşısına çıkacağız. Bu nedenle çok heyecanlıyız” dedi.

“Organizasyonları kendimiz yapıyoruz”

Kaya, “Türkiye’de nasıl organize oluyorsunuz, programlarınızı kimler hazırlıyor?” sorusu üzerine Hem burada hem de Türkiye'de organizasyonları kendimiz yapıyoruz. Bunun için bir grubumuz var ancak Avrupa organizasyonları biraz daha zor. Onları kendi başımıza yapamıyoruz. Orayla birkaç temasınız oldu. Organizasyon işini yapanlar bize ulaştı, anlaştık. Onlar bizim oradaki işlerimizi yapacaklar” diye konuştu.

“İşimizin tamamı Kürtçe bu nedenle salon bulmakta zorlanıyoruz”

Stand –up’ları Kürtçe sergilediği için Türkiye’de sahne bulmakta zaman zaman çok zorlandığını belirten Kaya “İşimizin tamamı Kürtçe. Bu nedenle salon bulmakta zorlanıyoruz. Bazı özel sahneler ya da devlete bağlı salonlar sahnelerini bize yer açmak istemiyorlar; ancak yine de zorluyoruz. Yani büyük bir şehirde iyi bir sahne bulamazsak bile daha küçük bir sahnede sahneliyorum işimi. Sahneyi bulmaya ve Kürt seyircilere ulaşmak için imkanları zorlamaya çalışıyorum. Doğrusu ben de organizasyon işlerinin başkaları tarafından yapılmasını isterdim yani sadece kendi işime odaklanmak isterdim; ancak mecburum organizasyon işlerini de yapılmaya. Şu ana kadar organizasyon işini yapanlar için belki bu iş çok para kazandırmıyordu. Böyle düşünüyor olabilirler” ifadelerini kullandı.

“Birkaç arkadaş daha Kürtçe Stand –up yapmaya başladı, çok mutluyum”

Daha önce öğretmenlik yaptığını ancak şimdi öğretmenliği bıraktığını ifade eden Erdal Kaya şöyle devam etti:

“Şu an sadece tiyatro ile ilgileniyorum ve bu işle geçiniyorum. Ben Stand –up’a başladıktan sonra birkaç arkadaş daha Kürtçe Stand – up yapmaya başladı. Bundan dolayı çok mutlu oluyorum. Yani Kürtler arasında da tiyatro ve Stand – up yayıldı. Çok değerli sanatçılar ortaya çıkıyor. Ben sadece karnımı doyuruyor olsam bile bu işi yapmak istiyorum. Bir yol açıldı. Bu yolda birazcık bile etkim olsa bu beni çok mutlu eder. Sanatçılar olarak şimdi sıkıntılar çeksek bile bizden sonra gelecek olanlar aynı sıkıntıları çekmeyecektir. Çünkü bu iş Kürtler arasında yayılacaktır. Belki sosyal medya platformlarında belki dünya çapında da Kürtçe işler sahnelenecektir yavaş yavaş. Instagram ve diğer sosyal medya platformları bizim biraz reklam alanlarımız diyebilirim. Halka bu platformlar üzerinden ulaşıyorum. Halk bizi tanıyor, ben oradan nerelerde oyunum olduğunu duyuruyorum.”

“Sahneye çıkmadan önce uzun uzun düşünüyorum”

Başarısının sırrını sahnelediği konuların yaşamın içinden çıkmış olmasına gösterdiği hassasiyet olduğunu belirten Kaya, “Ben sahneye çıkmadan önce uzun uzun düşünüyorum. İstiyorum ki bir şey sahnelediğimde o şey izleyicinin kendi evinde yaşadığı bir şey olsun. Ya da sokakta görmüş olsun o şeyi. Yaşamında görmüş olsun. Ne kadar yaşamın içinden olsa o kadar izleyicinin dikkatini çekiyor. Her şey mizah konusu olabilir. Sahnede bunlardan bahsediyoruz. Murat Batgi, Özcan Ateş yıllarca Stand –up yaptılar. Kürtler arasında da Stand –up yayılıyor. Eskiden bazı şeyleri kendimize layık görmüyorduk. Stand –up bize yakışmaz diyorduk seyirciler olarak. Şimdi o da kırılıyor yavaş yavaş. Görüyoruz şimdi çok iyi filmler çekenler çıkıyor, sinemada gayet iyi işler yapıyorlar. İyi tiyatro oyunları çıkıyor, müzisyenlerimiz çok iyi. Bunlar da kırılıyor yavaş yavaş” diye konuştu.

“Gelecekte yeni projelerle Kürdistan Bölgesi’nde olacağız”

İlerleyen dönemlerde Kürdistan Bölgesi’ne de gelmek istediğini belirten Kaya, “Umuyorum ki gelecekte yeni projelerle Kürdistan Bölgesi’nde olacağız. Gelmek istiyorum. Kürdistan Bölgesi’nde  birkaç Festival yapıldı. Doğrusu programlarımız uyuşmadı. O yüzden gelemedim ancak fırsat bulduğumda mutlaka gelmek istiyorum” dedi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli