‘Saddam Hüseyin'i Saklamak’ belgeseli Zürih Film Festivali’nde

2 saat önce
Etiketler 20. Zürih Uluslararası Film Festivali İsviçre Saddam Hüseyin'i Saklamak
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – ‘Saddam Hüseyin'i Saklamak’ belgeseli İsviçre'de düzenlenen 20. Zürih Uluslararası Film Festivali'nde 'en iyi belgesel' kategorisine aday gösterildi. 

20. Zürih Uluslararası Film Festivali bu yıl 3-13 Ekim tarihlerinde gerçekleşiyor.  

Kürt yönetmen Halkawt Mustafa'nın  “Saddam Hüseyin'i Saklamak” adlı belgesel filmi festivalde gösterime girdi.

4 Ekim’de belgeselinin gösterime girdiğini söyleyen Halkawt Mustafa, bugün de gösterimin ikincisinin yapılacağını belirterek en iyi belgesel ödülüne aday gösterildiğini söyledi.

20. Zürih Uluslararası Film Festivali 3 Ekim 2024'te İsviçre'nin Zürih kentinde başladı. Festival 13 Ekim’e kadar devam edecek.

“Saddam Hüseyin’i Saklamak” adlı belgesel, 2003 yılında ABD’nin Irak’a müdahalesinin ardından yaklaşık 150 bin Amerikan askerinin peşinde olduğu Irak’ın devrik diktatörü Sadam Hüseyin’i 235 gün boyunca saklayan Alla Namık’ın hikayesini anlatıyor.

Belgesel 20. Zürih Uluslararası Film Festivali’nde ‘en iyi belgesel’ dalında aday gösterildi.

Belgeselin yapımı 12 yıl sürdü ve yapımcılığını Hane, Norveç hükümetiyle ortaklaşa yaptı.

Bu yıl dünya çapında gösterime girmesi planlanan filmin ilk uluslararası sergisi Kasım 2023'te Amsterdam'da, ilk Arap sergisi Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde açıldı ve birçok Avrupa ve Arap ülkesinde özel sergiler düzenlendi.

20 Mart 2003'te ABD ve koalisyon güçleri Saddam Hüseyin yönetimine son vermek için Irak’a bir operasyon başlattı. 9 Nisan 2003 günü Bağdat kontrol edildi ve Saddam’ın iktidarı resmen son buldu.

O tarihten sonra Saddam Hüseyin ortadan kayboldu. 13 Aralık 2003'te ABD güçleri tarafından Tikrit kentinde bir çukurda bulundu ve 30 Aralık 2006’da idam edildi.

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli