Bazergan-Gürbulak sınırından yapılan ihracat yüzde 61 arttı

29-12-2021
Etiketler Bazergan Sınır Kapısı Gürbulak Ağrı Maku İran Türkiye
A+ A-

Haber Merkezi - Bazergan Gümrükleri Genel Müdürü Ramin Züheyri, bu yılın ilk 9 ayında Bazergan-Gürbulak sınırından yapılan ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 61 artışla 124 bin 763 ton olduğunu söyledi.

Rojhılat’ın Maku kenti ile Ağrı’nın Doğubayazıt arasındaki Bazergan-Gürbulak Sınır Kapısı’nda ihracat geçen yıla oranla büyük artış gösterdi.

İran resmi ajansı IRNA’ya konuşan Bazergan Gümrükleri Genel Müdürü Ramin Züheyri, bu yılın ilk 9 ayında bu sınırdan yapılan ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 61 artışla 124 bin 763 ton olduğunu belirtti.

Bu ürünler arasında petrokimya, sebze, tarım, taş, seramik ve cam nesneler, demir-çelik ve tekstil ürünlerinden kaynaklanan hurda ve atıkların ihracat kalemlerini oluşturduğuna dikkati çeken Züheyri, bu dönemde ihracatın 1 milyar 192 milyon 692 bin 805 dolar olduğunu kaydetti.

Bu kapsamda, geçen yıl aynı döneme göre yüzde 52 artışla geçen yıl 2 bin 296'ya kıyasla 3.482 beyanname düzenlendiğini ifade eden Züheyri, “Bu dönemde bu sınırdan diğer gümrüklerin ihracatının 963 bin 279 ton olduğu tahmin edilirken, geçen yılın aynı dönemine göre ihracat yüzde 49 artış gösterdi” değerlendirmesini yaptı.

Türkiye ile İran arasında 3 ana kapı bulunuyor.

Ağrı Doğubayazıt’taki Gürbulak Sınır Kapısı Maku’ya, Van’daki Kapıköy Sınır Kapısı Xoy kentine ve Hakkari’nin Yüksekova ilçesindeki Esendere Sınır Kapısı da Urmiye’ye açılıyor.

İran, geçtiğimiz günlerde sınır kapılarından geçişin 15 günlük süre ile durdurulduğunu açıklamıştı.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli