Erdoğan’dan bağımsız Kürdistan’a yeşil ışık

22-05-2015
Rûdaw
Etiketler Erdoğan Kürdistan
A+ A-

Haber Merkezi - Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bağımsız Kürdistan’ın Irak’ın iç sorunu olduğunu belirterek, “Irak, kendi içinde eğer böyle bir eyaleti bu şekilde bölünme ile neticelendiriyorsa bu onun iç sorunudur, bizi ilgilendirmez” dedi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün akşam A Haber - ATV ortak yayınında gazeteci Mehmet Barlas'ın sorularını yanıtladı.

 

“Mesud Barzani'nin açıklamaları ve Amerika'nın Kuzey Irak'ın bağımsızlığına yeşil ışık yakması sizi Türkiye'nin Cumhurbaşkanı olarak düşündürmüyor mu?" sorusunu Erdoğan, şu yanıtı verdi:

 

"Bu olayı biraz detay almak lazım. Şu anda bunu Irak'ın birinci derecede kendi iç meselesi olarak değerlendirmek gerekiyor. Yani Irak, kendi içinde eğer böyle bir eyaleti bu şekilde bölünme ile neticelendiriyorsa bu onun iç sorunudur, bizi ilgilendirmez. Bunun dışındaki bizim sınırlarımıza yönelik herhangi bir şeyin düşünülmesi veya konuşulması, o zaten bizim üniter yapımızla alakalıdır ki böyle bir şeyden taviz vermek mümkün değil.”

 

3  Mayıs’ta ABD ve Avrupa’da çeşitli temaslarda bulunan Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani, ziyeret dönüşü siyasi parti ve azınlık temsilcileriyle biraraya gelip, “Eğer arkamda durursanız hemen bugün bağımsızlık ilanını yaparım” demişti.

 

Barzani, düzenlediği toplantıda, ABD’nin geçmişe göre Kürtler’e farklı bir duruş sergileyip, “kendi kaderini tayin hakkına destek verdiğini” söylemişti.

 

Bu arada,  ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Barzani’ye, “İkimizin de ömrü Kürt devletini görmeye yetecektir” dediği öğrenildi.

 

Barzani, Macaristan ve Çek Cumurhiyeti ziyaretlerinde de iki ülkenin Kürdistan Bölgesi’nin siyasi, askeri ve ekonomik durumuna destek verdiği belirtmişti.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli