ABD’den Irak Ordusu’na 75 milyar dolarlık PERESTROİKA

07-11-2014
HEVIDAR AHMED
Etiketler ABD Irak Ordusu PERESTROİKA
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD), IŞİD saldırılarından sonra dağılan Irak Ordusu’nu yeniden toparlamak için hazırladığı proje 75 milyar dolara mal olacak.

 

IŞİD örgütü mensuplarının 3 Ağustos’ta Kürdistan Bölgesi’ne saldırmasından sonra dünya “peşmerge” ismine aşina oldu.

 

Peşmerge Güçleri, ABD yapımı modern silahlarla donatılmış olan ve Irak Ordusu ile Suriye Ordusu’nun karşısında duramadığı IŞİD’e karşı sınırlı imkanlarla mücadele etti ve birçok bölgeyi kurtardı.

 

Zaho Askeri Okulu öğretim görevlisi Albay Mesud Muhammed, Rûdaw’a, ABD savaş uçaklarının, IŞİD’i vurmak için Peşmerge Güçleri’nin verdiği hassas bilgiye dayandığını söyledi.

 

Mesud Muhammed, Irak Ordusu’nun mezhepçilik yaptığını ve sadece Şiiler’i koruduğunu ifade ederek, “ Peşmerge Güçleri, bütün azınlıkların yanı ıra Sünniler ile Şiiler’i de koruyor” dedi.

 

Irak Başbakan Yardımcısı Dr. Roj Nuri Şaweyis, yıkılan veya dağılan bir ordunun yeniden toparlanması için 5 ile 10 yıl gerektiğini belirtmişti.

 

IŞİD’in Irak’a saldırısında, 9 Haziran’da 5 alay dağılmıştı.

 

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Irak Başbakan Haydar Abadi’ye “milli muhafızlar” kurulmasını önerdi.

 

Buna göre, Irak 4 yeni alay kuracak ve her ilde polislere destek verecek.

 

Albay Mesud Muhammed, “Bir askerin eğitimi 25 bin dolar, bir alayın eğitimi 250 milyon dolar tutacak. Alayların donatılmasıyla masraf 75 milyar dolara çıkacak” dedi. 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli