FLAŞ/VİDEO - Eski PKK’liler konuşuyor…

27-11-2015
Rûdaw
PKK
PKK
Etiketler PKK Akif Mustafa Öcalan Rojava Suriye Kürdistan
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan İşçi Partisi’nin (PKK) eski üyesi Akif Hasan, PKK’nin kendi içinde değişim geçiremediğini söyledi.

 

PKK’nin 37’inci kuruluş yıldönümünde, örgütten ayrılan eski yöneticileri Akif Hasan ile Mustafa Şefik (Arin), Rûdaw’a değerlendirmelerde bulundular.

Akif Hasan, PKK’nin, “Kuzey Kürdistan (Türkiye Kürdistanı) kurtarıldığında, Kürdistan’ın diğer parçalarının da kurtarılacağına” inandığını belirterek, şunları söyledi:

 

“PKK koşul ve şartlara göre çabuk değişim gösteriyor. Ancak kendi içinde bu değişimi gerçekleştiremiyor. Örneğin; PKK Suriye’deyken Kuzey Kürdistan’ın bağımsızlığı için savaşıyordu. Suriye Kürdistanı’nı gündemine almıyordu. Suriye’de rejimle de arası iyiydi. Çünkü Suriye rejimiyle sorun yaşamak istemiyordu.”

 

Ari: Bağımsızlık için çalışmadı

 

PKK’nin bugüne kadar gücünü “Bağımsız Kürdistan’ın hizmetine sunmadığını” belirten Mustafa Şefik (Ari) ise, şunları ifade etti:

 

“Abdullah Öcalan Ankara’dayken farklı, Şam’dayken farklı ve İmralı’dayken de farklı bir strateji yürüttü. Her ne kadar bağımsız Kürdistan için çalıştıklarını söyleseler de, pratikte böyle bir durum sözkonusu değil. Bu nedenle ne Türkiye’de, ne de diğer işgalciler karşısında fiilen bir çalışma yürüttükleri söylenemez.”

 

Kantonlar kimin fikri?

 

PKK, 2011 yılında Rojava’da (Suriye Kürdistanı) faliyetlere başlamış ve 3 kanton kurulmuştu.

Süleymaniye Rojava Kantonları Temsilcisi Fethullah Hüseyin, “Kantonların Abdullah Öcalan’ın felsefesi temelinde kurulduğunu hiçbir zaman inkar etmedik. Bizler siyasi, toplumsal, askeri ekonomik ve diplomatik başarılar elde ettik” dedi.

2013 Newroz bayramı kutlamasında Diyarbakır’da okunan Öcalan’ın mesajında, yeni bir sürece girildiği ve gerillaların silahlarını bırakarak Türkiye dışına çıkması isteniyordu.

 

Kamuoyunda büyük bir yankı uyandıran mesajın ardından Türkiye’de “Barış Süreci” görüşmelerine başlanmıştı.

 

Ancak 20 Temmuz’da Urfa’nın Suruç ilçesinde meydana gelen patlama, Ceylanpınar’da 2 polisin, Adıyaman’da bir askerin öldürülmesi ve Türk Sİlahlı Kuvvetleri’nin (TSK) PKK kamplarına operasyon başlatmasıyla, ateşkes sona ermişti.

 

PKK, 27 Kasım 1978’de, Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Fis köyünde kurulmuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli