FLAŞ - Barzani’den çok kritik SÖZ! (YENİLENDİ)

23-03-2016
Rûdaw
Etiketler Başkan Mesud Barzani Bağımsızlık Kürdistan
A+ A-

Haber Merkezi - Başkan Mesud Barzani, hedefinin bağımsız Kürdistan’ı kurmak olduğunu ifade ederek, “O gün geldiğinde başkan ben olmayacağım” dedi.

 

Al-Monitor’lün kendisiyle yaptığı röprotajda, Mesud Barzani, bağımsız Kürdistan’ın başkanı olmayacağını belirtti.

 

“Benim hedefim bağımsız Kürdistan’ı kurmaktır, başkan olarak kalmak değil” diyen Barzani, şunları kaydetti:

 

“Bağımsız bir Kürdistan’a sahip olduğumuzda ben başkan olmayacağım. Halkımı kutlayacak ve başka birinin yerime getirmelerini isteyeceğim. Bu, kendime verdiğim bir sözdür.”

 

Tarih: Ekim’den önce...

 

Barzani Kürdistan Devleti’nin sınırlarına ilişkin olarak şunları kaydetti:

 

“Irak Anayasası’nın 140’ıncı maddesine göre Kerkük ve Şengal gibi tartışmalı bölgelerde referandum yapılacaktı ancak bu Merkezi Irak Hükümeti tarafından uygulanmadı.”

 

 

 

Referandum konusunda çalıştıklarını dile getiren Barzani, “Kontrolümüz dışında bir gelişme yaşanmazsa, zannediyorum Ekim’den önce referandumu gerçekleştireceğiz” dedi.

 

‘Erdoğan, Kürt sorunun her kesten daha iyi anlıyor’

 

Türkiye’nin başta Güney Kürdistan’da federalizme karşı olduğunu ifade eden Mesud Barzani, “Şimdi ilişkilerimize bakın. Yapacağımız referandumun Türkiye’deki Kürtler’le ilişkisi olmadığı için hiçbir sorun çıkmaz. Bu nedenle Türkiye’nin Kürtler’in talebini anlayacağını ümit ediyorum” diye konuştu.

 

Barzani, bağımsızlık referandumunu barışçıl bir şekilde gerçekleştirmek istediklerini, bundan dolayı Merkezi Irak Hükümet, İran ve Türkiye ile de konuşacaklarını kaydetti.

 

Erdoğan’ın sözleri

 

Başkan Barzani, Türkiye’nin Başbakanı olduğu dönemde Erbil’e gelen Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kürtler’i inkar etme dönemi bitmiştir” dediğini hatırlatarak, bunu “önemli bir gelişme” olarak değerlendirdi.

 

Barzani, “Ben bir kaç kez Erdoğan’la görüştüm. O herkesten (Türk liderleri) daha iyi Kürt meselesini anlıyor. Ondan duyduklarımı başka hiç kimseden duymadım” şeklinde konuştu.

 

‘PKK Şengal’i boşaltmalı’

 

PKK’nin Şengal’i terketmesi gerektiğini söyleyen Barzani, “Biz bunu istiyoruz ancak güç ve baskıyla değil. Amerikalılar iç sorunlarımıza müdahale etmiyorlar ama onlar da Şengal’de PKK’nin bulunmasının hiçbir gereği olmadığını biliyor” ifadelerini kullandı.

 

Suriye’de federalizm

 

Kürdistan Bölgesi Başkanı, PKK ile PYD’nin bir olduğunu ve Amerikalılar’ın da bunu çok iyi bildiğini ifade ederek, şunları ekledi:

 

“Amerikalılar bunu dile getirmek istemiyorl Hem bizler, hem Amerikalılar açısından en önemli olan IŞİD’le savaştır. Belki bundan dolayı bu gerçeğe gözlerini kapatmıştır.”

 

Kürdistan Bölgesi’ndeki reformlara değinen Barzani, önce kendi ailesinden başlayacağını ifade ederek, “Başta kendim olmak üzere, Başbakan Neçirvan Barzani ile Oğlum Mesrur Barzani hakkında yolsuzluk ile ilgili en ufak birşey varsa yargılanacağız” diye konuştu.

 

Yolsuzluğun büyük bir sorun olduğuna dikkat çeken Barzani, “IŞİD’e karşı mücadele ettiğimiz gibi yolsuzlukla da mücadele etmeliyiz” dedi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli