Kürtler IŞİD’e niçin katılıyor?

09-02-2015
Rûdaw
A+ A-

Duhok (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi’nden IŞİD örgütüne katılan 500 dolayında Kürt bulunduğu açıklandı. Akademisyen Dr. Muhsin Doski, İslami merkezlerin hocalarının din bilgilerinin yetersiz olduğunu, yanlış tefsirlerde bulundukları için de insanlar üzerinde radikal bir etki bıraktıklarını söyledi.


Rûdaw’a konuşan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Örgütleme Bürosu Sorumlusu Cafer İbrahim, IŞİD’le savaşın başlangıcına nazaran örgüte katılan Kürtler’in sayısında artış gözlendiğini, IŞİD’e katılan Kürt sayısının 500 dolayında olduğunu belirtti.

 
Cafer İbrahim, “Maalesef IŞİD’e katılan Kürtler’in büyük bir bölümü Kürtler’in gurur duyduğu ve tarihte çok kurban veren Halepçe’den” dedi.

 
IŞİD örgütü 2014’ün Haziran ayında Musul’u işgal ettikten sonra Ağustos ayında Musul’a bağlı Şengal (Sincar) ve Zumar’a saldırarak Kürdistan Bölgesi’ni hedef almaya başlamıştı.


Peşmerge Bakanlığı’nın son verilerine göre, IŞİD’e karşı savaşta 999 peşmerge şehit düşerken 5 bin peşmerge de yaralandı.

 
Duhok İslami Bilimler Enstitüsü Müdürü Dr. Muhsin Doski, İslami merkezlerle akademik kurumların müfredatında bir sorun olmadığını ancak öğretim görevlilerinin ve ders hocalarının insanlar üzerinde radikal bir etki bıraktığını ifade etti.


Dr. Muhsin Doski, söz konusu merkezlerde çalışan öğretim görevliler ve hocaların dini bilgilerinin yetersiz olduğunu ve dini yanlış tefsir ettiklerini söyledi. 


Dr. Doski, şunları söyledi:


“IŞİD’in yaptıklarının İslam diniyle uzaktan yakından ilgisi yok. İslam fetihleri döneminde esir bir Müslüman kadın karşılığında 100 esir serbest bırakılırken, Ürdün elindeki radikal kadın esiri salıvermeye hazır olduğunu açıkladığı halde IŞİD pilotu yakarak öldürdü. Örgüt yüzünden, kendi üyesi kadın da öldü.”


IŞİD’e katılan Kürt gençlerinin büyük bir bölümünün pişman olduğunu belirten Doski, bu kişilerin dönüş yolunu bilmedikleri için dönemediğini söyledi. 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli