Haber Merkezi- Türkiye Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kürdistan Bölgesi ile Türkiye arasında inşa edilen boru hattı ile şimdiye kadar 32,2 milyon varil petrolün taşındığını söyledi.
Taner Yıldız, "Şu ana kadar Kuzey Irak'tan yapılan petrol sevkiyatı 32,2 milyon varile ulaştı, 40'ıncı tanker yüklenerek yola çıktı ve 2,5 milyar doların üzerinde bir gelir oluştu" dedi.
Yıldız, 2014 yılı faaliyetlerini değerlendirdiği basın toplantısında, ham petrol fiyatlarının 115 dolarlardan 60 dolara kadar düşmesinin, bu yılın en önemli gelişmesi olduğunu ifade etti.
Bu yıl enerji sektörü ve siyasi çalışmalara ilişkin 40 ilde 98 kez toplantı yaptıklarını anlatan Bakan Yıldız, bir yılda 5 bin 800 megavatlık 203 santral devreye aldıklarını, 17 milyar liralık yatırım yaparak elektrikte kurulu gücü 69 bin 803 megavata çıkardıklarını kaydetti.
Yıldız, Türkiye'nin elektrikle tanışmasının 100. yılı olan 2002'ye kadar elektrikteki kurulu gücüne 31 bin 800 megavat ekleme yaptığını, bu rakamın son 12 yılda ise 38 bin megavat olduğunu vurguladı.
Bu yıl rüzgar santrallerinin devreye giriş hızından duyduğu memnuniyeti ifade eden Yıldız, "Tüketimde yüzde 10'u ilk defa geçti. 850 milyon dolarlık 2014 yılında fiili olarak daha az doğalgaz ithalatı yaparak rüzgarın, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının etkisini bir kez daha olumlu manada görmüş olduk" diye konuştu.
Bakan Yıldız, 2014'te enerji diplomasisinde 18 yeni belge imzaladıklarını, Uluslararası Enerji Ajansı'nın dönem başkanlığını sürdürdüklerini anlattı.
Gelecek yıl, G20 tarihinde ilk kez G20 Enerji Bakanları Toplantısının yapılacağına dikkati çeken Yıldız, bu toplantıya Türkiye'nin başkanlık edeceğini söyledi.
Yıldız, 2015 yılında Kıtalararası Rüzgar Enerjisi Kongresi'nin ve 6. Dünya Enerji Düzenleme Forumu'nun da Türkiye'de düzenleneceğinin altını çizerek, 2016 yılında Dünya Enerji Kongresi, 2017 yılında da Dünya Petrol Kongresi'ne Türkiye'nin ev sahipliği yapacağını, bütün bu organizasyonların enerji sektörüyle alakalı birimlerin olimpiyatı olarak isimlendirildiğini dile getirdi.
Petrol piyasası ile ilgili de bilgiler veren Yıldız, şu ana kadar Kürdistan Bölgesi’nden yapılan petrol sevkiyatının 32,2 milyon varile ulaştığını, 40'ıncı tankerin yüklenerek yola çıkarıldığını ve 2,5 milyar doların üzerinde bir gelirin oluştuğunu bildirdi.
Yıldız, Kürdistan Bölgesi’nin normalleşmesi, iki tarafın birbirini daha iyi anlaması ve ticaretin artması adına ciddi bir enerji diplomasisi yürüttüklerini dile getirerek, "Türkiye'nin ortaya koyduğu gayretler sonuç verdi, kasım ayında Irak'ta Erbil ile Bağdat bir mutabakata vardı" dedi.
Kasım ayından bu yana Ceyhan'dan uluslararası piyasalara Irak Milli Petrol Şirketine (SOMO) ait 3,2 milyon varillik petrolün sevkedildiğine dikkati çeken Yıldız, bunun 520 bin varillik kısmının da SOMO'nun Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ'ye (TÜPRAŞ) satışıyla nihayetlendiğini bildirdi.(Ajanslar)
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın