Rûdaw sordu – Harf cevapladı: PYD’yi terörist olarak görmüyoruz!

21-10-2014
Namo Abdulla
Etiketler ABD Marie Harf PYD PKK
A+ A-

Haber Merkezi- ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, ülkesinin PYD ve PKK’yı ayrı örgütler olarak gördüğünü, PYD’nin ABD’nin terör listesinde yer almadığını söyledi.



Marie Harf  günlük basın toplantısında, Rûdaw muhabirinin sorusu üzerine, “PYD’nin PKK’nin yan kolu olduğuna inanıyor musunuz?” sorusu üzerine, “Aralarında bağ olduğunun farkındayız. Ancak PYD, ABD’nin terör listesinde yer almıyor” yanıtını verdi.



Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “PYD’nin PKK ile eş ve terör örgütü olduğu” yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine ise Harf, “ABD kanunları altında PYD ile PKK ayrı gruplardır” ifadesini kullandı.

 

Türkiye'nin, Kürdistan Bölgesi  Peşmerge Güçleri’nin Kobani'ye geçmesine izin verdiği yönündeki sorulara Harf, “Türkiye’nin bu tavrından memnuniyet duyduk” dedi.

 

Kobani’deki silahlı güçlere Kürdistan Bölgesi Hükümeti  tarafından gönderilen silahların aslında Irak’a ABD tarafından verilen veya satılan silahlar olup olmadığına yönelik soru üzerine Harf, “Olabilir ama kontrol etmeliyim, silahların geçmişini bilmiyorum” dedi.

 

Türkiye’nin bu koalisyonda kilit bir rol oynadığına işaret eden Harf, Türkiye’nin sığınmacılara kapıların açılması, yabancı savaşların geçişinin önlenmesi, IŞİD’in finansal gelirlerini önüne geçilmesi ve Suriyeli muhaliflere eğitim ve ekipman programına ev sahipliği yapılması gibi birçok konuda önemli adımlar attığını hatırlattı.

 

Toplantıda, Rûdaw muhabiri Namo Abdullah û ile harf arasında şu diyalog geçti:

 

Rûdaw: Silahlar konusunda daha fazla şey söyleyebilirsiniz. Pentagon, sözkonusu silahların Kürdistan Bölgesi’ne ait olduğunu açıkladı.

Marie Harf: Bu doğru.

 

Rûdaw: Neden kendi silahlarınızı göndermediniz?

 

Marie Harf: Bu konuda bir bilgim ve yapabileceğim bir yorum yok..


Rûdaw: Konu hakkında Bağdat’la temasınız oldu mu? Yoksa tümüyle ABD’nin kararı mıydı?

 

Marie Harf: Bunun yanıtını Pentagon’a bırakayım. Tekrarlıyorum, silahlar Irak Kürtleri’ne aitti. Biz, yerine ulaşmasını sağladık.

 

Rûdaw: Türkiye’nin koalisyonda etkin rol almak için “tampon bölge” şartı vardı. Bu konuda Türkiye’ye herhangi bir söz verdiniz mi?

 

Marie Harf: Bu konudaki tavrımız aynı. Türkiye ile konuyu görüşüyoruz. Sanırım bu konu ele alınmaya devam edecek..


Rûdaw: ABD’nin silahları, Türkiye’nin izni olmaksızın gönderdiğini söyleyebilir miyiz?


Marie Harf: Biz Türkiye’yi bilgilendirdik. Başkan ve Dışişleri Bakanı, Ankara’ya haber verdi. Konunun önemini ve neden yardım ettiğimizi anlattık.

 

Rûdaw: John Kerry, PYD’yi “PKK’nin bir kolu” olarak tanımladı…

 

Marie Harf: Hayır, öyle demedi…


Rûdaw: Dedi!

 

Marie Harf: bende konuşmanın bir kopyası var, ABD yasalarına göre PYD ile PKK bizim için aynı şey değil.


Rûdaw: Türkiye ile Suriye sınırında uzun bir sınır var. Neden silahları karayoluyla ve Türkiye üzerinden göndermediniz?

 

Marie Harf: Türkiye ile aramızda ciddi ilişkiler var. Koalisyon hakkında onlarla konuşuyoruz. Bu durumda, silahları havayoluyla gönderebildik.

 

Rûdaw: İki parçadaki nüfus da Kürt olduğu için mi, Güney Kürdistan’ın silahlarını Rojava’ya ulaştırdınız?

 

Marie Harf: Bu konuda bir bilgim yok. Ancak onlarda (Erbil) silah olduğu biliniyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli