REFORM – Gelir arttı harcamalar azaldı

17-01-2017
Rûdaw
Etiketler Kürdistan Reform Ekonomik Kriz Ebril İç Gelir Petrol
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi'nde yaşanan mali krizden sonra alınan reform kararıyla birlikte iç gelir yüzde 25 oranında artarken, kamu harcamaları yüzde 70 oranında azaldı.

 

Hükümet, 2016'nın başında harcamaları sınırlandırmak ve ekonomik krizin etkisini azaltmak amacıyla bazı kararlar almıştı. Ancak bu kararların sadece bir bölümü uygulandı.

 

Reform kararları 23 Ocak 2016'da Erbil'de açıklanmıştı.

 

Kürt petrolü geçtiğimiz yıl varil başına 20 dolardan satılırken bu yıl 40 dolardan alıcı buluyor.

 

Barzani, Kürdistan Bölgesi'nde 700 bini çalışan, 1 milyon 400 bin maaşlı bulunduğunu açıklamıştı. Bu kişilere toplam aylık 850 milyar dinar (654 milyon dolar ) ödeniyordu.

 

Verilere göre, hükümetin aylık geliri o dönem 450 – 500 milyar dinar (346 – 386 milyon dolar) dolayındaydı. Gelirin şimdi bu rakamın iki katına çıktığı tahmin ediliyor.

 

Rûdaw'a konuşan Kürdistan Parlamentosu Enerji ve Doğal Kaynaklar Komisyonu Başkan Yardımcısı Dılşad Şaban, aylık 18 milyon varil petrol üretilmesi halinde toplam gelirin 804 milyon 600 bin doları bulacağını belirtti.

 

Hükümetin kesinti yapmaksızın memurların yüzde 66'sının maaşını ödeyebileceğini dile getiren Dılşad Şaban, “Bu paradan 195 milyon doları borçlara, 94 milyon doları petrol şirketlerine ve 25 milyon doları da havale ücreti ve dinar/dolar kuruna gidiyor. Geriye toplam 490 milyon kalıyor” dedi.

 

Erbil merkezli Enformasyon ve Araştırma Merkezi Başkanı Dr. Aras Hoşnaw, kamu kurumlarının giderlerinin yüzde 70 oranında azaldığını ve gümrükler hariç iç gelirin yüzde 25 oranında arttığını belirtti.

 

Dr. Aras Hoşnaw, “Hükümetin şirketler ve yatırımcılara verdiği büyük kredilerin bir bölümü geri alındı. Ancak maaş kesintilerinden dolayı konut ve evlilik kredileri henüz alınamadı” dedi.

 

 

Bakanlıkların idari heykelinin küçültülmesine ilişkin Hoşnaw, “Bu konuda bütün bakanlıklar önemli adımlar attı ama daha iyi adımlar da atılabilir. Gelir şeffaflığı komisyonlarının çalışmaları gerekli ölçüde değil. Örneğin, dolarla alınan petrol gelirinin Irak Dinarı'na çevirmekten sorumlu komisyon kayda değer bir çalışma yapmadı” diye konuştu.

 

Hükümetin aldığı en radikal kararlardan biri memur maaşlarında yüzde 30 – 70 oranında kesinti gidilmesiydi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli