Blair ve Chirac arasındaki ‘Irak’ gerilimi yazışmalara yansıdı
Haber Merkezi - İngiltere’de yayımlanan bir belgede, eski Başbakan Tony Blair’in, eski Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ile 2003 yılında Irak’a yönelik harekatın başlatılması konusunda yapılan tartışmalarla ilgili yazışmalarını ortaya koydu.
Bugün açıklana belgelere göre, eski İngiltere Başbakanı Tony Blair, Birleşmiş Milletler'de 2003'te Irak'ın işgalini engellemeye çalıştığı için Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'a kızgındı.
Belgelere göre, Chirac, Güvenlik Konseyi'nde Irak'ın işgalini veto edeceğini açıkladıktan sonra, Birleşik Krallık hükümeti 17 Mart 2003'te acil bir toplantı yaptı ve bakanlar bu toplantıda "Fransa'nın tutumu BM mekanizmasını baltaladı" konusunda görüş birliğine vardı.
Ulusal Arşivler tarafından yayımlanan belgelere göre, Blair toplantıda "Elimizden geleni yaptık" dedi, ancak Fransızlar, "BM kararlarına uymaması halinde Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'e karşı askeri harekâtı kabul etmeyi reddettiler" ifadesini kullandı.
İngiltere, 2003 yılında, Saddam Hüseyin’i devirmeyi amaçlayan ABD öncülüğündeki askeri operasyona katıldı; buna rağmen Birleşik Krallık'taki birçok kişi ve siyasetçi savaşın karşısındaydı. Tony Blair’in savaşa katılma gerekçesi, Saddam’ın büyük miktarda kitle imha silahına sahip olduğuydu.
Kitle imha silahı iddiaları, dönemin ABD Başkanı George W. Bush yönetimi tarafından şiddetle desteklendi, ancak daha sonra Birleşik Krallık'ta yapılan bir soruşturma, bunun Batı'nın iddia ettiği gibi olmadığını ortaya koydu.
Belgelere göre, dönemin Dışişleri Bakanı Jack Straw, Fransa'yı kastederek, "Güvenlik Konseyi'nin bir üyesi tüm süreci engelledi" dedi ve Chirac’ı, "Fransa ile İngiltere arasında stratejik bir çatışma yaratmakla" suçladı.
Toplantıdan üç gün sonra, Straw şu açıklamayı yaptı: "Chirac, ABD'nin egemen olduğu tek kutuplu bir dünya yerine, çağrısında bulunduğu iki kutuplu dünyanın bir tarafının lideri olmayı istiyor gibi görünüyor."
Ancak Birleşik Krallık bu dünya görüşünü beğenmedi. 17 Mart’taki toplantıda, İngiliz bakanlara Londra’nın "İngiltere'yi sanayileşmiş dünyadaki diğer hükümetlerden ayıran, adalet, iyi yönetim ve çoğulculuğun teşvik edildiği bir dünya" umduğunu söyledikleri aktarıldı.
"Diplomatik süreç sona erdi. Saddam Hüseyin'e Irak'tan ayrılmak için son bir fırsat verilecek. Temsilciler Meclisi'nden gerekirse Irak'a karşı güç kullanılmasını desteklemesi istenecek" denildi.
"Sıkıntı ve Pişmanlık" - Blair
20 Mart 2003'te Birleşik Krallık, ABD ve müttefikleriyle birlikte, Londra'da bir milyon kişinin askeri harekâta karşı protesto yapmasına rağmen, Irak’ın işgaline katıldı.
Askeri işgal ve ardından gelen savaş, Blair’in itibarı üzerinde ciddi bir zarar bıraktı ve popülaritesini aşındırdı. Birleşik Krallık’ta 2016 yılında yapılan bağımsız bir soruşturma, Blair’in Irak’ı kasten tehdit ederek saldırıyı haklı çıkarmaya çalıştığı sonucuna vardı.