Köln'de yeni yıl kutlamaları sıkı güvenlik tedbirleri altında gerçekleşiyor

31-12-2023
Zinar Şino
Etiketler Köln Almanya IŞİD Yeni yıl
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Almanya’nın Köln kentinde saldırı hazırlığında olduğu iddiasıyla 2 kişinin yakalanması ardından kentteki güvenlik tedbirleri arttırıldı.

Rûdaw muhabirinin bildirdiğine göre saldırı hazırlığında olduğu bildirilen IŞİD üyesi iki kişi güvenlik güçlerince yakalandı.

Ünlü Köln Katedrali'ne radikal bir grubun saldırı planlandığı şüphesi nedeniyle Alman polisi alarma geçti.  

Köln'ün merkezindeki İkinci Katedral kapatılarak kent çevresine yoğun güvenlik güçleri konuşlandırılırken, yılbaşı kutlamaları için belirlenen alan da halkın törene katılmasını engellemek için daraltıldı. Ziyaretçilerin yanlarında havai fişek götürmelerine izin verilmiyor.

Tedbirler, Cuma günü iki IŞİD üyesinin Köln polisi tarafından tutuklanmasının ardından alındı.

Polis, gözaltına alınanlardan birinin Köln'e yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki Eppen kasabasında yaşayan 30 yaşındaki Abdul Samad olduğunu belirledi. Köln'de yaşayan radikal Müslümanlarla yakın bağları bulunan zanlının Şafak grubunun sorumlusu olduğu ve Telegram hesabı bulunduğu kaydedildi.

Gözaltına alınan diğer zanlının ise 29 yaşındaki Türkmenistanlı Ata isimli biri olduğu belirtildi.

Gözaltına alınan iki zanlının IŞİD yanlısı gruplarla bağlantı kurmak ve geçmişte IŞİD için para toplamakla suçlanıyor. Alman polisine göre para doğrudan Suriye'nin Kürt kontrolündeki bölgelerinde faaliyet gösteren IŞİD hücrelerine gönderildi.

“Noelde kiliselerden uzak durun”

Kuzey Ren-Vestfalya İçişleri Bakanı Herbert Reul, halka saldırı korkusuyla Noel'de kiliseye gitmekten kaçınmamaları çağrısında bulundu. "Terörizm tehdidinin uzun zamandır olmadığı kadar yüksek olduğunu biliyoruz ve Hıristiyan bayramı ritüellerimiz elbette İslamcı teröristlerin de hedefinde" diyen Reul, güvenlik güçlerinin gerekli önlemleri aldığını kaydetti.

Saldırı planladığından şüphelenilen örgütün IŞİD'e bağlılık yemini eden Afganistan merkezli Horasan IŞİD grubu olduğu iddiası Alman basınında yer aldı.

Köln polisine göre, Köln ve Viyana'daki iki katedrale terör saldırısı düzenlemeyi planlayan grubun, ikinci planı ise Madrid'de terör saldırısıydı. Ancak iki zanlı bomba yapmak için gerekli malzemeleri alamadan tutuklandı.

Öte yandan İslamcı bir grubun Köln ve Viyana'da Noel'de saldırı planladığı şüphesiyle başlatılan soruşturmalarda Avusturya'da geçtiğimiz hafta 4 kişi gözaltına alındı.

Noel öncesi Avrupa genelinde güvenlik açısından durumun gergin olduğu belirtildi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli