Dünyanın en büyük camilerinden birinin mimarı Alevi bir Kürt

31-12-2023
Faysal Camisi
Faysal Camisi
Etiketler Faysal Camisi Pakistan Vedat Dalokay
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Pakistan'ın başkenti İslamabad'daki Faysal Camii, dünyanın en büyük camilerinden biri. Tasarımı ve geniş alanıyla dikkat çeken Faysal Camii, minareleri olmasaydı cami olduğu zor anlaşılırdı. Caminin mimarı ise aslen Dersimli Alevi bir Kürt olan Vedat Dalokay.

İslamabad'ın kuzeyinde bulunan Margala Tepeleri Milli Parkı'nın da eteklerinde yer alan Faysal Camii, kubbesiz görünüşü, büyüklüğü ve sıra dışı mimarisi ile dikkatleri çekiyor.

Asya Bölgesel Mimarlık Konseyi eski başkanı Jahangir Khan Sherpo, "Minareli ve kubbeli yapılar olan çoğu caminin aksine Faysal Camii binasının kendisi kubbe şeklinde; bu çok ilginç bir yenilik. Cami şehrimiz için çok şey ifade ediyor” dedi.

Cami, Suudi Arabistan’ın üçüncü kralı Faysal'ın ismini taşıyor. Kral Faysal’ın 1966'da Pakistan'ın başkenti İslamabad'a ziyaretinde gündeme gelen caminin projesi için 1969'da proje yarışması düzenlendi.

Yarışmaya 17 ülkeden 43 proje katıldı ve Kürt mimar Vedat Dalokay'ın çizimi Pakistan Hükümeti'nin ödülüne layık görüldü.

130 bin metrekare üzerinde inşa edilen ve 45 milyon dolara mal olan caminin inşaatına 1976 yılında başlandı ve 1986'da tamamlandı. 300 bin kişinin konaklayabildiği camide aynı anda 74 bin kişi yan  yana namaz kılabiliyor.

Camiyi ziyaret eden turistlerden Muhammed Azaz da "Gerçek şu ki Faysal Camii sembolik bir cami ve çocukken de hakkında okumuştum. Camiyi sadece akrabalarımın fotoğraflarında görmüştüm. Buraya geldiğinizde güzelliğine hayran kalıyorsunuz” dedi.

Bugün dünyanın en büyük beşinci camisi olan Faysal Camii, 231 milyon Müslümanın çoğunlukta olduğu ülkede çağdaş tasarımın sembolüne dönüşmüş durumda.

Aslen Dersim’in Hozat ilçesinden ve Bahtiyar aşiretinden bir ailenin çocuğu olan Vedat Dalokay, 1927’de Elazığ’da dünyaya geldi. Vedat Dalokay, 1973 yerel seçimlerinde CHP’den aday oldu ve Ankara Belediye Başkanı oldu.

Başarılı mimar Dalokay’ın birçok projesi dünyanın değişik ülkelerinde birincilik aldı. İslamabad’daki Kral Faysal Camii’nin yanı sıra Pakistan’daki Başbakanlık Kompleksi, Pakistan Ulusal Anıtı, Suudi Arabistan’ın Cidde kentindeki İslam Kalkınma Bankası Genel Merkezi ve İstanbul Taksim Alanı da Dalokay’ın birincilik alan projeleri arasında.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli