Dünya Sağlık Örgütü, Pfizer-BioNTech aşısına acil kullanım onayı verdi!

01-01-2021
Rûdaw
Etiketler Pfizer/BioNTech Koronavirüs Aşı Dünya Sağlık Örgütü
A+ A-

Haber Merkezi - Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Pfizer/BioNTech aşısına acil kullanım onayı verdi.  Bu aşısı DSÖ tarafından onaylanan ilk aşı oldu.

ABD-Alman ortaklığı Pfizer/BioNTech şirketlerinin mRNA teknolojisiyle geliştirdiği Covid-19 aşısı DSÖ tarafından onaylanan ilk aşı oldu.

AFP'nin haberine göre, DSÖ’nün kararı, küresel ölçekte ülkelerin Pfizer/BioNTech aşısını ivedilikle ithal etmelerinin ve dağıtımını gerçekleştirmelerinin önünü açacak.

DSÖ Genel Direktör Yardımcısı Dr. Mariangela Simao konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Bu, Covid-19 aşılarına küresel erişim sağlamaya yönelik çok olumlu bir adım" değerlendirmesinde bulundu.

Simao, dünyada ihtiyaç duyulan tüm ülkelere aşıların eşit şekilde dağıtımı için büyük bir küresel çabaya ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

DSÖ ve ortaklarının "güvenlik ve etkinlik standartlarına ulaşan diğer aşıları değerlendirmek için gece gündüz çalıştığını" belirten Simao, salgını sona erdirmek için tüm ülkelerin kritik aşı tedarikinin sağlanmasının hayati önem taşıdığının altını çizdi.

Aşıyı onaylayan ilk ülke İngiltere olmuştu

Pfizer/BioNTech aşısını onaylayan ilk ülke İngiltere olmuş, daha sonra ABD ve Kanada'da da bu aşıya kullanım onayı verilmişti.

Avrupa İlaç Ajansı ve AB Komisyonu da Pfizer aşısını 21 Aralık’ta onaylamıştı.

Türkiye de anlaşma yaptı

Türkiye Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'nin BioNTech/Pfizer işbirliğiyle geliştirilen corona virüsü aşısı ile ilgili anlaşmayı imzaladığını açıklamıştı.

Anlaşmaya göre; Türkiye'ye yıl sonuna dek 550 bin doz aşı verilecek. Mart 2021'e kadar 4,5 milyon doz, daha sonra da varılacak mutabakata göre 30 milyon doza kadar BioNTech-Pfizer aşısı temin edilebilecek.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli