Washington (Rûdaw) – ABD’nin başkenti Washington’da Ortadoğu’da dini özgürlükler ve bunların geliştirilmesi ile dini oluşumların yaşadığı sorunlarının tartışıldığı bir forum düzenlendi. Foruma Rojava Özerk Yönetimi temsilcileri de katıldı.
Amerika Birleşik Devletleri, Uluslararası Din Özgürlüğü Günü vesilesiyle 27-28 Ekim tarihlerinde düzenlenen forumda, Ortadoğu’da dini özgürlükler sorunu ele alındı.
Foruma Rojava Özerk Yönetimi temsilcileri ve Kürdistan Bölgesi’nden de bazı konuklar da katıldı.
Rûdaw’a konuşan forumun konuklarından Kadın Medyasını Güçlendirme İcra Direktörü Şirin Tebir, devletlerin dini seçimlere müdahale etmemesi gerektiğini belirtti.
Tebir, “Bu konuda bir boşluk olduğunu gördüğümüzden, dini özgürler konusunda Washington’da uluslararası bir forum düzenlemek istedik. Kimse Ortadoğu’daki durumdan haberdar değildi artık. Halk çok korkuyor ve bunu tehlikeli bir durum olarak görüyordu. Fakat şimdi genç, kadın, entelektüel ve öğrencilerin dini özgürlükler mesajını almaya hazır olduklarını görüyoruz. Halkın dinin seçerken özgür olması gerekiyor ve devlet halka neye inanması gerektiğini söylememeli” dedi.
Foruma, Kürdistan Bölgesi’nden katılan ve Kürdistan Bölgesi’ni dinlerin bir arada yaşadığı güzel bir bölge olarak değerlendiren Hawbir Heme de, “Burada, dinlerin Kürdistan’da nasıl bir arada yaşadıklarını gözler önüne sermemiz lazım. Özellikle de Kürdistan Bölgesi’nden yıllardır dinlerin bir arada yaşadığı güzel bir bölge olarak söz edebiliriz. Örneğin, eğer Süleymaniye hakkında konuşacak olursak kutsal İslam dini, Hristiyanlık ve Yahudiliğin birlikte yaşadığını görürüz. Birlikte yaşam için yaptığımız şeyler yeni değil, bu zaten vardı biz de şimdi devam ettiriyoruz” şeklinde konuştu.
Demokratik Suriye Meclisi (DSM) Amerika Temsilciliği Üyesi Sinem Muhammed de, Rûdaw’a yaptığı açıklamada Özerk Yönetim’in kontrolü altındaki bölgelerde dini özgürlüğün sağlandığını, Ezidilerin ibadetlerini özgürce yaptıkları ve dini mekanlara sahip olduklarını söyledi.
Ayrıca dini dayatmalara karşı olduklarını ifade eden Muhammed, “Ezidilik şimdi bağımsız bir din olarak görülüyor. Ezidiler artık özgür. Dini mekanlarına sahip çıkıyorlar ve dini festivallerini serbeste yapma özgürlüğüne sahipler. Bu, bizim açımızdan çok önemli. Efrin’de bazı Hristiyan aileler vardı. Özerk yönetim onlara da yardım etti. Hiçbir zaman tek din dayatmasını kabul etmiyoruz” şeklinde konuştu.
Daha önce de birkaç farklı ülkede buna benzer toplantılar yapılmıştı. Gelecek yıl Irak’ta, Irak ve Kürdistan Bölgesi’nden farklı dini oluşumların katılacağı bir toplantı yapılması kararlaştırıldı.
ABD Uluslararası Dini Özgürlükler Komiseri Nadine Maenza, “Bana göre bu zamanda Washington’da böyle toplantıların yapılması önemli. Bundan önce Pakistan’da bir toplantımız olmuştu, seneye de Irak’ta bir toplantı yapacağız. Bence tüm bu yerlerde bunlar, insanları alıştıracak ve dini özgürlükleri daha iyi bir duruma getirmek için farklı yerlerde çalışmalar yapacağız” dedi.
Forumda aralarında Irak, Suriye, İran ve Türkiye’nin de olduğu Ortadoğu ülkelerindeki dini oluşumların sorunları tartışıldı ve bu sorunların çözümü için önerilerde bulunuldu.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın