Haber Merkezi – Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Biden ile yaptığı görüşmede, “YPG’ye verdikleri destek konusunda üzüntülerini ilettiğini” belirterek, “Bundan sonraki süreç inanıyorum ki böyle devam etmeyecektir” açıklamasında bulundu.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İtalya'nın başkenti Roma'da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi’nin ardından Nuvola Kongre Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi.
"Küresel ekonomi, 2021 yılında toparlanmaya başlasa da ekonomilerimiz halen ciddi meydan okumalarla karşı karşıya bulunuyor” diyen Erdoğan, "Küresel finans sisteminin kontrolünü elinde bulunduran kuruluşlar, hiçbir makul ekonomik gerekçesi olmayan siyasi amaçlı manipülasyonlara alet olmamalı" diye konuştu.
Erdoğan, "Aşı milliyetçiliğinin farklı yöntemlerle sürdürülmesi, DSÖ tarafından tanınan aşıların uluslararası arenada ayrımcılığa tabi tutulması kabul edilemez" dedi.
“Sığınmacıları kendi vatandaşlarımızdan ayrı tutmadık”
Erdoğan, “Koronavirüs salgını sürecinde yaşananlar daha dikkatli ve adil davranılması konusunda herkese ibret olmalıdır. Salgınların önlenmesine yönelik araç gereç ve aşı temel haktır ayrıcalık değildir” dedi.
“Sığınmacıları kendi vatandaşımızdan ayrı tutmadık” diyen Erdoğan, “Salgın döneminde savunduğumuz ve hayata geçirdiğimiz politikaları şimdi aşıya erişim konusunda da sergiliyoruz” şeklinde konuştu.
Erdoğan, “Bu adaletsiz düzenin daha fazla devam etmemesi gerekir. Aşının şantaj veya politika dikte aracı olarak kullanılması son derece yanlıştır. Türkiye olarak kendi geliştirdiğimiz aşıyı insan odaklı bir şekilde yürütüyoruz tüm insanlığın faydasına sunacağız” ifadelerini kullandı.
“Yeşil kalkınma devrimi ile dünyada öncü bir rol oynayacağız”
Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Son dönemde yaşadığımız doğal afetler, iklim değişikliğinin etkilerini tabiat üzerinde gösteriyor. Zirve boyunca yaptığımız tüm temaslarda iklim değişikliği ile mücadeleye vurgu yaptık” dedi.
Türkiye olarak Paris İklim Anlaşmasını geçtiğimiz hafta onayladıklarını ifade eden Erdoğan, “Yeşil kalkınma devrimi ile dünyada öncü bir rol oynayacağız. Bu süreçte küresel bir mücadele olan iklim değişikliğinde ülkelerin eşit olmadığını belirttik. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında adil bir meblağ olmalıdır. Karşımızdaki çarpık tablo utanç vericidir” diye konuştu.
“Göç yükünü en fazla hisseden ülkelerden biriyiz”
Erdoğan şunları kaydetti:
“Her yıl toplam 1 trilyon dolarlık yiyeceğin çöpe gitmesi hiçbir şekilde açıklanamaz. Her yıl milyonlarca çocuğun bir dilim ekmek bulamadığı için can vermesi kabul edilemez.
Hepimiz sahip olduklarımızı sorgulamak yoksullarla empati kurmak zorundayız. Ülke olarak 2015 yılındaki G20 başkanlığımızda gıda güvenliğini ön plana almıştık. Balık vermekten ziyade balık tutmayı önemseyen eylemlerde bulunduk.
Sürdürülebilir kalkınmayı etkileyen en önemli unsurlardan biri de göç ve göç ile mücadeledir. Afganistan kaynaklı göç yükünü en fazla hisseden ülkelerden biriyiz. Göç konusunda yalnız bırakılmanın ne demek olduğunu çok iyi biliyoruz.”
Biden ile görüşme
Erdoğan, ABD Başkan’ı Biden ile görüşmelerinde Rojava ve YPG konusunun gündeme gelip gelmediği ile ilgili bir soruya şu yanıtı verdi:
"Şüphesiz Suriye'de bulunan terör örgütleri PKK, PYD gibi bunların özellikle ABD'den aldıkları destek konusunda kendilerine üzüntümüzü bu desteklere yönelik NATO üyesi ülkeler olarak bize verdiği üzüntüleri belirttik. Dayanışmamızı zedeleyen adımlar olduğunu söyledik. Dışişleri bakanlarımızın daha çok irtibatta olması gerektiğini söyledik. Bundan sonraki süreç herhalde böyle devam etmeyecektir."
“ABD Başkanı Biden ile görüşmenizden sonra iki ülkenin ilişkilerini güçlendirme konuşuldu. Ortak mekanizma nasıl çalışacak?” sorusuna Erdoğan, "Özellikle şuanda ekonomik ilişkilerde gerek bizim Hazine Maliye Bakanlığımız gerekse onların bakanlığı çok daha sıkı görüşecek. Dışişleri Bakanlarımızın daha sıkı görüşmeleri gerektiğini vurguladık" sözleri ile yanıt verdi.
Erdoğan, “Biden ile Doğu Akdeniz'deki gelişmeler konuşuldu mu?” sorusuna ise, "Bugünkü görüşmemizde Doğu Akdeniz ile ilgili hiç konuşmadık. Demek ki Biden'in gündeminde değil benim de gündemimde değil” yanıtını verdi.
F-16 konusu
Türkiye’nin F-16 talebine ilişkin Erdoğan, "Sayın Biden ile görüşmemiz dar kapsamlı bir görüşmeydi. Bu F-35'ten kaynaklanan bildiğiniz gibi bizim bir ödememiz vardı. Bu ödemeden hareketle süreci nasıl iyi bir konuma taşırız diye konuştuk. F-16'ların elimizdekilerin modernizasyonu ya da yenilerini edinme gündeme geldi. Sayın Biden'ın olumlu yaklaşımını gördüm. Diğer konular malum dedik ki sizin ağırlığınız var. Sizden gerekli ihtimamı bekliyoruz dedik” değerlendirmesinde bulundu.
Erdoğan, Afganistan konusunun da gündeme geldiğini belriterek, “Brüksel görüşmemizde zaten Afganistan Karzai Havalimanı özellikle gündemimizdi. Afganistan'dan askerimizi çekmek durumunda kaldık. Tabi bu orada yaptığımız görüşmenin aynı minvalde devam etmediğini gösterdi. Katar ile Türkiye arasındaki görüşmeler bundan sonrasında haritamız olacak. Bu gelişmelerin içerisinde daha aktif olacağız. Taliban nasıl bir tavır koyacak zaman içinde göreceğiz. Taliban bizimle görüşmelerini yaptı. Atacağımız adımları zamanla göreceğiz” şeklinde konuştu.
Macron ile görüştü
Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşmesine ilişkin bir soruya ise şöyle yanıt verdi:
“Afganistan Libya Suriye bunun yanında durduğumuz Libya'daki Zirveyi konuştuk. Daveti var biz de görüşlerimizi ilettik. Bakanlarımız görüşecek adımlar atılacak. Berlin konferansının muadili bir konferans yapılması söz konusu. Yeniden benzer bir buluşmanın yapılması isabetli olmayabilir. Özel temsilcilerimizi ve Bakanlarımız çalışmalarını yapsın bakarız. Silah satışları vs gündeme geldi. Endişelerimizi paylaştık. Gizli ajandamız yok. Her şeyi açıkça söylüyoruz."
Erdoğan, “Özellikle Karadağ'ın işgalden kurtulmasının ardından Türkiye'nin barışı tesis etmesi söz konusu Kafkaslar'a yönelik bir görüşme oldu mu?” sorusuna, “Rusya, Azerbaycan, Türkiye, İran, Ermenistan ve Gürcistan altılı olarak adım atalım ve bölgeye barışı getirelim dedik. Sayın İlham Aliyev Ermenistan ile görüşme teklifi yaptı. Gürcistan'ın olumsuz bir yaklaşımı var. Burada böyle bir platform oluşturulabilir. Burası barış havzası oluşturulabilir. Biz de Ermenistan ile ilişkilerimizi net bir şekilde ortaya koyarız" şeklinde yanıt verdi.
AB ordusuna ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Erdoğan, “Bu olabilecek bir proje değil, mümkün değil. AB üyesi ülkelerde dahil NATO üyesi ağırlıklı. Böyle bir yapılanmaya sıcak bakmıyorlar” dedi.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın