Irak'ta Heşdi Şabi'ye füzeli saldırı: ABD Dışişleri'nden açıklama

1 saat önce
Diyar Kurda
Etiketler Vedant Patel ABD Dışişleri Bakanlığı
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – ABD Dışişleri Bakanlığı, Irak’ın Babil vilayetinde Heşdi Şabi'ye yönelik saldırının ABD ve koalisyon güçlerini tehdit eden bir hedefe yönelik olduğunu açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, bugün Çarşamba Washington'da düzenlenen bir basın toplantısında Rûdaw'ın Washington Temsilcisi Diyar Kurda’nın sorularını yanıtladı.

Patel açıklamasında, ABD güçleri, ABD askerleri ve müttefiklerine yönelik bir tehdidi önlemek amacıyla 30 Temmuz'da Irak'ta savunma amaçlı bir hava saldırısı gerçekleştirdiğini aktardı.

Sözcü Yardımcısı, ABD askerlerinin ve personelinin can güvenliğini korunmasına bağlı olduklarını, ABD’ye zarar verenlerden hesap sormaktan çekinmeyeceklerini söyledi.

Heşdi Şabi, bugün yaptığı açıklamada, 30 Temmuz 2024 günü saat 21.30'da 47. Tugay'a bağlı iki birliğin Babil kentinin güneyinde saldırıya uğradığını, çok sayıda kişinin öldürüldüğünü ve yaralandığını ifade etti.

Heşdi Şabi, saldırının iki birime dronlarla atılan çok sayıda füzeyle gerçekleştirildiğini açıkladı.

Babil'in güneyindeki Saidat bölgesinde hedef alınan gücün, orta ve batı Irak'ta faaliyet gösteren Haşdi Şaabi'nin Cezire operasyonlarına bağlı birlikler olduğunu öğrenildi.

Diğer taraftan da, Heşdi Şabi Cezire operasyonları komutanlığı, saldırıda Ahmed Necm Ebu Zahra, Hüseyin Karim, Hayder Hassan ve Ali Sadik adlı dört mensubunun öldürüldüğünü bilgisini paylaştı.

Patel, İran'ın Hamas siyasi büro şefi İsmail Haniye'nin öldürülmesinde ABD'nin parmağı olduğuna dair iddiaları hakkında yorum yapmayı reddetti. Ancak Patel "İster İran rejimi ister başka bir taraf olsun, her yere mesajımız, durumu sakinleştirmeleri ve bölgede daha büyük bir çatışmaya yol açacak hiçbir şey yapmamalarıdır" dedi.

Ne olmuştu?

Haniye, yeni İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın görevi yemin törenine katılmak için Tahran'da bulunuyordu.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, bugün sabaha karşı yaptığı açıklamada, Haniye'nin, Tahran'da kaldığı konutuna saldırı düzenlendiğini duyurdu.

İran ve Hamas suikasttan İsrail’i sorumlu tutarken İsrailli yetkililer olayla ilgili açıklama yapmaktan kaçındı.

Haniye, 6 Mayıs 2017'de Hamas Şura Konseyi tarafından Halid Meşal'in yerine Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı seçilmişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli