O ÜLKELER HANGİLERİ - Yalnızca 4 ülke sigara karşıtı önlemleri aldı
Haber Merkezi – Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yalnızca Brezilya, Mauritius Cumhuriyeti, Hollanda ve Türkiye’nin “ölümcül bela" sigaraya karşı mücadelede tavsiye edilen tüm tütün karşıtı önlemleri aldığını bildirdi.
DSÖ’nün yayınladığı yeni raporda, BM sağlık kurumu ülkeleri tütün kullanımını azaltmak için reklam yasaklarını uygulamak, sigara paketlerinin üzerine sağlık uyarıları yapıştırmak, tütün vergilerini yükseltmek ve bırakmak isteyenlere yardım sağlamak da dahil olmak üzere kabul görmüş önlemleri artırmaya çağırdı.
Raporda önerilen tüm önlemleri uygulayan Mauritius ve Hollanda'ya, Brezilya ve Türkiye'nin de katıldığı belirtildi.
DSÖ, 5,6 milyar insanın veya dünya nüfusunun yüzde 71'inin şu anda en az bir tütün kontrol önlemi ile korunduğunu söyledi.
Sağlık kurumu, küresel sigara içme yaygınlığının 2007'de yüzde 22,8'den 2021'de yüzde 17,0'ye düştüğünü söyledi.
DSÖ, bu düşüş olmasaydı, şu anda 300 milyon dolayında sigara içicisi olacağını söyledi. DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Yavaş ama emin adımlarla, giderek daha fazla insan tütünün zararlarından korunuyor" dedi ve örgütün "insanları bu ölümcül beladan korumak" için ulusal çabaları desteklemeye istekli olduğunu sözlerine ekledi.
“8,7 milyon yıllık ölüm”
Sigara içmek önlenebilir ölümlerin önde gelen nedeni olmaya devam ediyor ve pasif içicilikten ölen 1,3 milyon kişi de dahil olmak üzere her yıl 8,7 milyon insanı öldürüyor.
Örgüte göre sekiz ülke, tütün kontrolünde liderler arasına katılmaya bir adım uzaklıkta: Etiyopya, İran, İrlanda, Ürdün, Madagaskar, Meksika, Yeni Zelanda ve İspanya.
Bununla birlikte, 44 ülkede 2,3 milyar insan, DSÖ'nün tütün karşıtı herhangi bir önlemi ile korunmuyor.
ABD’de 53 eyaletin tamamındaki sağlık tesisleri hala tam sigara yasağına sahip değil. DSÖ Sağlığı Geliştirme Direktörü Ruediger Krech, bu durumu "tamamen kabul edilemez" olarak nitelendirdi.
Küresel olarak, 121 ülke e-sigaraları ele alan bazı önlemler almış görünüyor.
Ancak küresel nüfusun neredeyse üçte birine ev sahipliği yapan 74 ülkede bu tür ürünlerle ilgili herhangi bir düzenleme yok, yani halka açık yerlerde kullanma yasağı, etiketleme gerekliliği ve reklam yasağı bulunmuyor.
Raporda, 2,3 milyar insanı kapsayan 88 ülkede, e-sigara satın almak için minimum yaş bulunmadığına da dikkat çekiliyor.
E-sigaralar ve lobicilik
Krech, bazı şirketlerin insanları “e-sigara ve elektronik sigaraya bağlamaya çalıştığını” söyledi.
Mauritius Sağlık Bakanı Kailesh Jagutpal, yasayı değiştirmeden önce tütün endüstrisini desteklemeye çalışmanın daha iyi olacağını söyledi.