Çeçenistanlı aileler IŞİD'e katılan kızlarının geri istiyor

31-03-2019
Xalid Hisên
Etiketler Çeçenistan Rusya IŞİD Irak Suriye
A+ A-

Grozni (Rûdaw) - Çeçenistanlı anneler kızlarının kocalarının baskısıyla IŞİD'e katıldığını belirterek, kızlarının ülkelerinde görmek istediklerini söylediler.

 

Çeçenistanlı 400'den fazla kadın IŞİD'e katıldı. Bunların önemli bir kısmı şu an Irak ve Suriye cezaevlerinde bulunuyor.

 

Çeçenistan'daki Grozni kentinde kızları IŞİD'e katılan aileler onların geri dönmesi için mücadele ediyor.

 

Aileler kızlarının "hiçbir suçunun olmadığını, kocalarının baskısıyla gittiklerini" savunuyor.

 

Rûdaw'a konuşan Melike isimli Çeçen kadın, "Şimdi Bağdat'ta tutuklu bulunan bu kızlardan bazıları daha önce Heşdi Şabi tarafından tutuklanmıştı. Bizi telefonla arayıp Heşdi Şabi'nin esir aldığı Çeçen kızları 7 başka evde tuttuğunu söylediler. Bu evlerde kadın ve çocuklar var. Çocuklarımızı esir alanlarla konuşmak istiyoruz" dedi.

 

Annelerin içinde bulundukları durumu anlatan Melike, "Çocuklarımızın geri gelmesini çok istiyoruz. Çocuklarımız önce Türkiye'de kalıyordu. Sonra Suriye'ye giderek IŞİD'e katıldılar. Kimse onlara 'nereye gidiyorsunuz?' diye sormadı, kimse pasaportlarını istemedi. Kızlarımızın çocuklarında pasaport bile yoktu. Kızlarını bekleyen annelerin bir kısmı bu acıya dayanamayıp öldü" ifadelerini kullandı.

 

8 yaşındaki Amine isimli kız çocuğu, 5 yıl IŞİD’in içinde kaldıktan sonra annesiyle Irak'ta cezaevine girdi. Kendisi geri döndü ancak annesi halen Bağdat'taki bir cezaevinde tutuklu bulunuyor.

 

Amine, "Suriye'ye gittik oradan Musul'a ve ardından Telafer'e gittik. Sonra da Bağdat'ta cezaevine girdik. Annemle beraber yattığım tek bir yatak vardı. Çok az yemek vardı, bazen de yiyecek yemek yoktu. Cezaevleri çok sıcaktı. Soğuk olduğunda ısınmamız için hiç bir elbisemiz yoktu" diye konuştu.

 

Çeçenistan Hükümeti ile Rusya Federasyonu Güvenlik Kurumu, IŞİD'e katılan kadın ve çocuklarının geri getirilmesi konusunda farklı düşünüyor.

 

Çeçenistan Başkanı Ramazan Kadirov, "Bu sorunu çözeceğiz, her gün, her saat çalışıyoruz. Tüm bu çocuklar dönünceye kadar durmayacağız" dedi.

 

 

Rusya Anneler Derneği'nin resmi olmayan verilerine göre, Rusya vatandaşı 600 kadın ve bin 200 çocuk IŞİD içinde yer alıyordu. Bugüne kadar çoğunluğu çocuk olmak üzere sadece 60'ı ülkelerine geri dönebildi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli