Almanya'da muhalefet e-sigara satış şartlarının zorlaştırılmasını istiyor

30-12-2023
Zinar Şino
Etiketler Almanya Zinar Şino
A+ A-

Almanya (Rûdaw) - Almanya'da elektronik sigara kullanımı ve satışı giderek artarken ülkedeki muhalefet partiler de satışların kontrol altına alınması için önlemler alınması yönünde çağrıda bulunuyor.

Rûdaw muhabiri Zinar Şino Almanya’da artan elektronik sigara kullanımıyla ilgili hazırladığı raporda Kürdistan Bölgesi vatandaşı Dlovan Qaidi ile görüştü.

Qaidi, Almanya’da toptan satış yapılan bir deponun sahibi. Marketlerin ihtiyaçlarını tedarik eden Qaidi son yıllarda elektronik sigara satışının da Almanya’da arttığını söyledi.

Rûdaw’a konuşan Dlovan Qaidi, 15 ayrı markanın elektronik sigara satışını gerçekleştirdiğini belirterek, “Her ülkeye gönderilen vape sigaralar o ülkenin diline uygun olması gerekiyor. Yani o ülkenin dilinde tehlikeleri ve içindeki ürünlerin ve kaç defa kullanılması gerektiği yazılmış olmalı. Biz şu anda Avrupa’da olduğumuz için Avrupa yasalarına uygun olması gerekiyor” dedi.

Almanya’da elektronik sigarlar ve tütün ürünleri 18 yaş üstü olanlara satılıyor. Ancak vape ile tütün ürünleri arasında tezat bir ilişki var.

Tütünden yapılmış ancak aromalı bütün sigaraların satışı Almanya’da yasakken vape’in bütün çeşitlerinin satışı serbest.

Tütün ürünleri yasasında yapılan değişiklik aromalı sigaraları da yasaklıyor ve muhalefet değişikliği destekliyor ancak Alman hükümeti tek kullanımlık elektronik sigaraları yasaklama konusunda şu ana kadar bir adım atmadı.

 Almanya Federal Meclisi üyesi Hans-Jürgen Thiers, "Bu değişiklik hakkında hiçbir yorumum yok. Yeni tedbirler gençleri ve tüketici sağlığını korumaya yönelik, dolayısıyla bu nedenlerden dolayı evet diyoruz, ancak grubumuz karar taslağını destekliyor ama federal hükümete yönelik eleştirimi de gözardı etmek istemiyorum. Tütün yasasında yapılan bu değişiklikle ne yazık ki tek kullanımlık e-sigaraları yasaklama şansı kaybedileceğiz” dedi.

Almanya'da 2000 yılından bu yana 15 yaşın üzerinde 22 milyondan fazla kişi sigara kullanıyordu ancak bu sayı şu anda 15 milyona düştü. 2025 yılı sonunda bu rakamın 12 milyona düşmesi bekleniyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli