Blinken İsrail’de: Ateşkes sonuç veriyor ABD devam etmesini umuyor

Haber Merkezi - ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail ile Hamas arasındaki geçici ateşkesin sonuç verdiğini ve ABD'nin bunun devam etmesini umduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail ile Hamas arasında Gazze Şeridi’ndeki çatışmaların sonlandırılması için varılan “insani aranın” uzatılmasını ve Gazze’ye yönelik insani yardımları görüşmek üzere Tel Aviv’e gitti.

Blinken’ın 7 Ekim’den bu yana yapacağı üçüncü Orta Doğu turunun ilk durağı İsrail oldu.

Ziyaret kapsamında Blinken’ın İsrailli yetkililerle Gazze’de varılan “insani ara”, Hamas’ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması ve Gazze’ye yönelik yardımları görüşmesi bekleniyor.

İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog ile görüşen Blinken, "Geçen hafta rehinelerin evlerine dönmeleri, aileleriyle yeniden bir araya gelmeleri konusunda çok olumlu bir gelişme gördük. Bugün de devam etmeli. Bu aynı zamanda Gazze'de çaresizce ihtiyaç duyan masum sivillere insani yardımın artırılmasına da olanak sağladı” dedi.

Herzog da Hamas’ın elinde yaklaşık 150 rehinenin kaldığını söyledi.

ABD'li bir yetkili, Blinken'in Herzog’tan sonra Kudüs'te İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmeye başladığını söyledi. Blinken ardından İsrail'in savaş kabinesiyle ve muhalefet lideri Yair Lapid, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Bakan Benny Gantz ile görüşecek.

“Mahmut Abbas ile de görüşecek”

Filistinli bir yetkili de 7 Ekim'den bu yana bölgeye üçüncü ziyaretini gerçekleştiren Blinken'in, Batı Şeria'yı da ziyaret etmesinin beklendiğini ve burada muhtemelen Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile görüşeceğini söyledi.

“Altyapıya verilen zararı sınırlamasını istedi”

Blinken’in İsrail'in güney Gazze'ye yönelik yaklaşan saldırısını da görüşmelerde ele alması bekleniyor. Üst düzey ABD'li yetkililer, ABD'nin İsrail'den Filistinli sivilleri korumaya daha fazla özen göstermesini ve güneydeki herhangi bir saldırıda altyapı zararını sınırlamasını istediğini söyledi.

Blinken, "Gazze'de izlenecek yol konusunda İsrail hükümetiyle ayrıntılı görüşmeler yapmayı sabırsızlıkla bekliyorum" demişti.

Orta Doğu turuna devam edecek

Blinken’ın, İsrail temaslarının ardından Orta Doğu turuna devam etmesi öngörülüyor.

İsrail ile Hamas arasında varılan rehine takası mutabakatı kapsamında 24 Kasım’da Gazze’deki çatışmalara 4 günlük “insani ara” verilmesi kararlaştırılmıştı.

Katar ve Mısır’ın arabuluculuğunda yapılan dolaylı görüşmeler sonrası rehine takası ve “insani ara”, 2 gün daha uzatılmıştı.

Bu sabah saat 08.00'de dolması beklenen “insani ara” 24 saat daha uzatılmıştı.