Almanya’nın en büyük ‘Mafya Babası’ bir Kürt

30-10-2018
Rûdaw
Etiketler Almanya Mahmud el-Zein Berlin Mafya
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Almanya'nın en güçlü organize suç patronlarından biri olarak kabul edilen "Berlin Cumhurbaşkanı" lakaplı Mahmud el-Zein’in ismi, geçtiğimiz günlerde Berlin’de öldürülen Nidal Rabih adlı kişinin öldürülmesiyle tekrar gündeme geldi.    

 

Almanya’nın başkenti Berlin’de bulunan bir parkta eşi ve üç çocuğuyla birlikte dolaşırken kimliği belirsiz kişiler tarafından silahlı saldırıya uğrayan 36 yaşındaki Nidal Rabih vücuduna aldığı sekiz kurşun darbesiyle hayatını kaybetti.

 

Almanya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Pallgen, Wall Street Journal’e verdiği demeçte, “Gündüz vakti kalabalık bir ortamda işlenen bu cinayet organize suçlar bakımından yeni bir durumdur” değerlendirmesinde bulundu.

 

Nidal Rabih’in cenaze töreni çabucak Alman medyasının dikkatini çekti. Törene takım elbiseli, uzun sakallı, pahalı elbise ve lüks otomobillerle gelen yaklaşık 2 bin kişi katıldı. Berlin polisinin verdiği bilgilere göre, Nidal Rabih ülkede kendilerini “aile” olarak adlandıran organize suç gruplarından birinin başı ve “en kötü şöhretli suçlularından” biriydi ve hayatının yarısını cezaevlerinde geçirmişti.

 

Berlin’de çoğunluğunu Kürt ve Arapların oluşturduğu 14 “aile” bulunuyor. Almanya genelinde ise Kürtler, Araplar, Arnavutlar, Ruslar, Faslar, Türkler ve Çingenelerden oluşan 20 “aile” olduğu söyleniyor. Bazı grupların üye sayısı binleri buluyor. 

 

Bu “aileler” uyuşturucu madde ticareti, insan kaçakçılığı, fuhuş işinin yanı sıra para karşılığında cinayet işliyor. Çoğu zaman bunlara “Yeraltı Devleti” yakıştırması da yapılıyor.

 

El-Zein’e Berlin Cumhurbaşkanı deniyor

 

Bu gruplardan en büyüklerininden birinin lideri kendisini “Kürt” olarak tanıtan Mahmud el-Zein. "Berlin Cumhurbaşkanı" lakaplı Mahmud el-Zein’in grubuna da “El-Zain Ailesi” adı verliyor ve bu ailenin yaklaşık 15 bin üyeden oluştuğu söyleniyor.

 

Mahmud el-Zein, eşi ile birlikte 1982 yılında Beyrut'tan Almanya’ya sığınma talebinde bulunarak kendisini “vatansız bir Filistinli” diye tanıttı. Daha sonra Alman polisi tarafından yapılan soruşturmalar kapsamında, el-Zein’in gerçek adının Mahmud Uca olduğu, 1966 yılında Mardin’e bağlı bir köyde doğduğu ve ailesinin daha sonra Lübnan’a taşındığı anlaşıldı.

 

Almanya hükümeti, taraftarları arasında kendisine “Godfather” diğer adıyla “Manevi Baba” denen Mahmud el-Zein’in iltica başvurusunu 1984’te reddedilsede gerçek kimliği ortaya çıktıktan sonra da, Türkiye devleti tarafından vatandaşlıktan atıldığı için sınır dışı edemedi.  

 

Evli ve 10 çocuk babası olan el-Zein resmi olarak, Alman işsizlik yardımı (Arbeitslosengeld) alarak hayatını sürdürüyor. Ancak ünlü mafya babası Mart 2008'de “uyuşturucu kaçakçılığı” suçlamasıyla 4 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.

 

Hükümet başedemiyor

 

1970-80’li yıllarda Lübnan’daki savaş döneminde yüzlerce Kürt ve Arap aile Almanya’ya sığındı. Bu grupların kuruluş tarihi de o sürece dayanıyor. Bunlar Ortadoğu’nun çeşitli ülkelerinden ülkeye gelen yüzlerce aileyi etraflarında topladı. Almanya hükümeti ise toplanmalarına karşı herhangi bir planlı politika üretemedi.

 

Alman polisine göre bu grupların yaklaşık 200 bin üyesi bulunuyor. Kendi aralarında bağımsız kurallar çerçevesinde alış-veriş içinde bulunan gruplar, sorunlarını kendilerine has yöntemlerle çözüyor. 

 

Berlin Belediyesinden üst düzey bir yetkili, “Yaklaşık 30 yıldır gözardı ettiğimiz bu gruplar şimdi bizim açımızdan büyük bir tehlike arzediyorlar. Para ve silahları var, güçlerini yasallaştırmadan önünü almamız gerekiyor” diyor.

 

Grupların ele başlarını ve üyelerini tutuklamak sanıldığı kadar kolay değil. Liderlerin çoğu hükümetin verdiği “sosyal yardımlarla” yaşadığını iddia ediyor ancak hepsinin de lüks ev ve otomobilleri var. Ancak bunlardan hiç biri kendi isimlerine kayıtlı değil.

 

Alman polisi 2003 yılında Mahmud el-Zein’i “İşsizlik Yardımı Yasalarını” ihlal etmekle suçlayarak eşi ve kendisine yapılan yardımların kesilmesini talep etse de bu girişim başarısızlıkla sonuçlanmıştır.

 

Berlin Polis Teşkilatından Benjamin Yendro, “Birinin üzerinden 100 bin euro para çıksa sosyal yardımlarla yaşayan bu kişnin elindeki parayı suç işleyerek elde ettiğini ıspat edemiyorsunuz. Etseniz bile bu kişiler bir-iki yıl tutuklanıp tekrar serbest bırakılıyor” diyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli