Miçotakis: Türkiye ile silah yarışına girme niyetinde değilim

30-09-2021
Etiketler Kriyakos Miçotakis Yunanistan NATO Türkiye Fransa
A+ A-

Haber Merkezi - Yunanistan Başbakanı Kriyakos Miçotakis, Yunan donanmasının yenilenmesi çerçevesinde Fransa ile yapılan anlaşmanın çoktan gecikmiş olduğunu ifade ederek Türkiye ile bir silah yarışı başlatma niyetinde olmadığını belirtti.

Atina Demokrasi Forum'unda Amerikalı gazeteci Steven Erlargnger'ın sorularını yanıtlayan Miçotakis "Fırkateynleri en iyi fiyata ve en iyi teslim zamanı ile satın aldık" dedi ve Fransa'dan gelecek gemilerle Yunan donanmasının dijital çağı yakalayacağını ve ülkesinin caydırma kapasitesini önemli oranda arttıracağını da sözlerine ekledi.

Euronews’ün haberine göre, Yunan başbakan stratejik ortaklık anlaşmasında yer alan "karşılıklı yardım" maddesi ile ilgili bir soruya verdiği yanıtta temel olarak maddenin iki ülkeden birinin saldırıya uğraması ya da topraklarına karşı meydan okunması halinde diğerinin ortağına yardım mecburiyeti getirdiğini açıkladı.

Miçotakis "Bu stratejik ortaklık bence Avrupa'daki anlaşmalarda yer alan karşılıklı yardım maddesinden öteye gidiyor. Maddenin ifade biçimi muhtemelen daha güçlü, aynı zamanda Fransa'nın daha geniş anlamda Doğu Akdeniz bölgesine ithaf ettiği öneme işaret ediyor" diye konuştu.

Bu maddenin NATO'nun beşinci maddesinden farkı sorulduğunda ise Miçotakis şu ifadeleri kullandı:

"Beşinci madde bir NATO üyesinin diğer bir üyeye yaptığı saldırı durumunda uygulanıyor mu? Emin değilim. NATO bu konuda hiçbir zaman açık olmadı. Benim yükümlülüğüm ülkemi savunmak ve şu anda sahip olduğumuz güvenlik düzenlemelerinin üstüne çıkarak ve ötesine geçerek gerekli ittifakları kurmak.”

Avrupa'nın kıta olarak "ekonomik gücünü jeopolitik amaçlarıyla hizalamalı" diyen Miçotakis Avrupa savunma özerkliğinin NATO'ya rakip değil NATO'yu tamamlayıcı olduğunu öne sürdü.

NATO'nun beşinci maddesi NATO'ya taraf ülkelerin bir veya birkaçına yönelecek silahlı bir saldırı karşısında bölgede güvenliği sağlama ve koruma için bireysel ve toplu savunma hakkı tanınmasını öngörüyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli