Almanya 'suçlu' 28 Afgan'ı sınır dışı etti

Haber Merkezi - Almanya, Taliban’ın Afganistan’da yönetimi ele geçirmesinden sonra ilk kez bir grup Afgan’ı sınır dışı etti.

Toplamda çeşitli suçlardan hüküm giymiş 28 Afgan vatandaşı ülkeden gönderildi.  Almanya hükümet sözcüsü Steffen Hebestreit, Almanya’nın Ağustos 2021’den bu yana ilk kez Afganistan vatandaşlarını sınır dışı ettiğini bildirdi.

Hebestreit, yaptığı yazılı açıklamada, ülkesinin Ağustos 2021’den bu yana ilk kez Afganistan vatandaşlarını sınır dışı ettiğini belirtti.

Kaç Afganın sınır dışı edildiği konusunda bilgi vermeyen Hebestreit, hepsinin Almanya’da kalma hakkı bulunmayan ve haklarında sınır dışı edilme kararı verilmiş Afgan vatandaşları olduğunu açıkladı.

Hebestreit, hükümetin bu tür “geri göndermelerin" yeniden başlatılması için büyük çaba sarf ettiğini ve bu konuda ilgili eyaletleri de desteklediğini anlattı.

Alman hükümetinin bu tür geri göndermeler konusundaki kararlılığını sürdüreceğini vurgulayan Hebestreit, “Almanya’nın güvenlik çıkarları suçluların ve tehlikeli kişilerin korunma çıkarlarından daha ağır basıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Spiegel dergisinin haberine göre Leipzig kentinden bu sabah 28 Afgan vatandaşı uçakla Kabil’e gönderildi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz Mayıs ayında Mannheim'da bir polis memurunun öldürüldüğü bıçaklı saldırının ardından Afgan ve Suriyelilerin sınır dışı edilmesine izin verileceğini söylemişti.

Bu saldırıyla ilgili 25 yaşında bir Afgan erkek tutuklanmıştı.

Geçen hafta üç kişinin öldürüldüğü, sekiz kişinin de yaralandığı saldırı ile ilgili de 26 yaşındaki bir Suriye kökenli erkeğin IŞİD ile bağlantısı araştırılıyor.

IŞİD, Solingen saldırısının sorumluluğunu üstlenmiş ve saldırıdan bir gün sonra şüpheliyi gösterdiği iddia edilen bir video yayımlamıştı. Bu videodaki kişi maskeliydi.

Alman medyası, İsa isimli bu erkeğin geçen sene Bulgaristan’a sınır dışı edilmesi kararının “bulunamaması” nedeniyle uygulanamadığını bildiriyor.

Bu saldırısı sonrası Solingen’e giden Başbakan Scholz "Almanya'da kalmaması gerekenlerin sınır dışı edilmesini" sağlamak için elinden gelen her şeyi yapacağını söyledi.

Her bir Afganlıya 1000 euro verildiği aktarılan haberde, uçakta bir doktorun da eşlik ettiği aktarıldı.

Haberde, Taliban yönetime geldikten sonra ilk kez suçlu Afganların sınır dışı edildiği kaydedildi.