ABD: Yeni cumhurbaşkanı seçilmesinin İran politikasını değiştirmesini beklemiyoruz

Dün 09:57
Etiketler Vedant Patel ABD İran
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – ABD Dışişleri Bakanlığı, İran'da yeni bir başkanın seçilmesinin ülke politikasının yönünü değiştirmesini ve insan haklarına saygıyı artırmasını beklemediklerini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, Pazartesi günü Washington'da düzenlenen bir basın toplantısında Rûdaw'ın Washington Temsilcisi Diyar Kurda’nın sorularını yanıtladı.

Vedant Patel İran’nın yeni seçilmiş cumhurbaşkanı hakkında, "Yeni başkanlık seçimlerinin İran'da köklü bir değişim ve temel insan haklarına daha fazla saygı gösterilmesine yol açacağını öngörmüyoruz. Biz, İran liderliği hakkında eylemlerine dayanarak karar veriyoruz, söylediklerine değil" dedi.

ABD ve İran arasındaki ilişkilerin ilerlemesi hakkında Patel, "İlişkilerimizin ilerlemesinden çok uzağız, bu da şu anda meydana gelen olaylar nedeniyle; bunlar arasında nükleer silah meselesi ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ile uyumsuzluk yer alıyor" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı, İran'ın uygulayabileceği birkaç somut adım olduğunu ve bunların başında Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ile anlamlı bir koordinasyon içeresinde çalışması olduğunu söyledi.

İran ve dünya güçleri arasında, 2015 yılında, İran'ın nükleer faaliyetlerini sınırlaması karşılığında ekonomik yaptırımların hafifletilmesi amacıyla bir nükleer anlaşma yapıldı. Ancak, 2018 yılında, o dönemin ABD Başkanı Donald Trump'ın liderliğinde ABD bu anlaşmadan çekildi ve İran'a karşı yaptırımları yeniden sertleştirdi.

Buna karşılık İran, uranyum zenginleştirme seviyesini artırırken nükleer programının yalnızca elektrik üretimi ve diğer sivil amaçlar için olduğunu belirtiyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'na (IAEA) göre, nükleer silaha sahip olmayan ülkeler arasında İran, uranyum zenginleştirme oranını yüzde 60'a çıkaran tek ülkedir. Bu oran, nükleer silah üretimi için gerekli olan yüzde 90 zenginleştirme seviyesine ulaşmaya sadece bir adım uzaklıktadır.

Bu durumda ABD ve anlaşmanın tarafı Avrupalı ülkeler, İran’ın nükleer silah elde etme potansiyelinden endişe duyarken, diplomatik çabalar halen devam ediyor. İran ise nükleer faaliyetlerinin barışçıl olduğunu ve yaptırımların kaldırılması halinde nükleer programını anlaşmaya uygun hale döndüreceğini belirtiyor.

ABD ve diğer ülkelerin istihbaratına göre, İran henüz nükleer silah üretmeye başlamadı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli