Freedom House: Türkiye ABD’nin partnerini bombalıyor

Haber Merkezi - Freedom House’un Kıdemli Uzmanı Nate Schenkkan, “Türkiye PKK mevzilerini bombalayarak ABD’nin IŞİD ile mücadeledeki en iyi ortağına zarar veriyor” dedi.

 

Nate Schenkkan, Freedom House’un internet sitesinde yayımlanan makalesinde,Türkiye’de Suruç saldırısından sonra yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

 

Kürt hareketinin Türkiye dışında da güçlendiğini dile getiren Schenkkan, Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) ABD’nin de desteğiyle Rojava’da IŞİD ile savaşan en etkili grup olduğunu hatırlattı.

 

Schenkkan, bu gelişmelerin Türkiye’deki Kürtler’e özgüven verdiğini dile getirdi.

 

Yazar, Washington yönetiminin Türkiye’nin IŞİD ile mücadelede hava üslerini açacak olmasını kutladığını belirtti.

 

Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi’nde bombaladıkları kişilerin (PKK) ABD’nin Suriye’de IŞİD’e karşı mücadelede fiili müttefiki olan gruplarla direkt bağı olduğunu kaydeden Schenkkan, şunları kaydetti:

 

“Bu kısa vadede büyük bir problem. YPG, IŞİD’e karşı koalisyon saldırılarının merkezi oldu. Ayrıca YPG’ye Kobani’ni savunmasında yardım edilmesine gelince koalisyon Türkiye’nin itirazını reddetti. Türkiye, YPG’nin soydaşlarını içeride tutuklayarak ve Kuzey Irak’ta bombalayarak ABD’nin IŞİD ile mücadeledeki en iyi ortağına zarar verebilir.”

 

Schenkkan ayrıca Türkiye’nin yakın zamanda direkt olarak YPG’ye saldıracağına yönelik iddiaları olduğuna dikkat çekti.

 

PKK ile çatışmaların tekrar başlamasının AK Parti’li bazı isimlerin “seçim sonuçları kaos getirecek” söylemlerini gerçeğe dönüştürmek için yapılan “gülünç bir taktik” olduğunu savundu.

 

Schenkkan, “çözüm süreci”nin sona erdiğini ilan eden Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın savcı ve hakimlere HDP’li isimlere karşı harekete geçme çağrısı yaptığını hatırlattı.

 

Schenkkan, Erdoğan ve AK Parti’nin Suruç ve PKK’nin intikam saldırılarını fırsatçı bir şekilde parlamentodaki varlığını tehdit eden HDP’ye vurmak için bahane olarak kullandığını dile getirdi.

 

Yazar, “Korkutucu olan gerçek bu taktiğin işe yarayabilecek olması. Eğer baskı uygulanan HDP yaklaşık yüzde 3 oy kaybeder ve barajın altına düşerse; ve eğer AKP, MHP’den milliyetçi Türklerin oylarını kaparsa seçimi kaybetmesinden sadece aylar sonra parlamentodaki çoğunluğu tekrar elde edebilir” yorumunu yaptı.

 

Geçmişte olduğu gibi milletvekilleri ve Kürt aktivistlerin tutuklanmasının Kürt hareketini sonlandıramayacağını belirten Schenkkan, HDP’nin bölgelerden aldığı oy oranlarına dikkat çekti.