FRANSA'DA ERKEN SEÇİM - Mélenchon: Üçüncü sıradaki tüm adayları çekeceğiz

Dün 11:32
Etiketler Fransa seçim Le Pen Macron
A+ A-

Haber Merkezi – Fransa’da erken seçimlerin ilk turunda aşırı sağ parti birinci sıraya yerleşirken  Yeni Halk Cephesi lideri Jean-Luc Mélenchon sağın yükselişini engellemek için ikinci turda adaylarını çekebilecekleri açıklamasında bulundu.

Seçmenlerin sandık başına gittiği Fransa’da ikinci dünya savaşından beri  ilk kez bir aşırı sağcı hükümetin iktidara gelme olasılığı doğdu. 

 İlk turda, sağcı lider Marine Le Pen'in Ulusal Birlik ittifakı (RN)  birinci sıraya yerleşti. Ipsos kamuoyu araştırma şirketinin sandıktan çıkan ilk sonuçlarına göre, Le Pen'in Ulusal Birlik'i oyların yüzde 34'ünü elde etmeye yaklaşırken Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Merkezci İttifakı yüzde 20,3'e geriledi. Sol ittifak Yeni Halk Cephesi (Nouvelle Front Populaire [NFP]) yüzde 28,1 ile oylarını yükselterek demokrasi cephesinin önüne yerleşti.

Fransa İçişleri Bakanlığına göre parlamento seçimlerine katılım, Paris saatiyle 17:00'de yüzde 59,5 ile önceki seçimlere oranlara çok daha yüksek oldu. 

Sonuçların netleşmeye başlamasının ardından Doğu Fransa'da Hénin-Beaumont ilçesinde bir parti etkinliğinde konuşan Le Pen, "Fransız halkı, Macron'un yedi yıllık küçümseyici yönetimine bir çizgi çekmek istediğini gösterdi" dedi.

Le Pen "Henüz kazanmadık, ikinci tur çok önemli olacak. Jordan Bardella'nın sekiz gün içinde Emmanuel Macron tarafından başbakan olarak atanabilmesi için mutlak çoğunluğa ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

Çıkış anketlerine göre yapılan ilk tahminlerde Le Pen'in partisinin 577 sandalyeli mecliste 230-280, sol ittifakın 125-165, Macron'un koalisyonunun ise 70-100 sandalye alması bekleniyor.

Jean-Luc Mélenchon: Üçüncü sıradaki tüm adayları çekeceğiz

Yeni Halk Cephesi lideri Jean-Luc Mélenchon da üçlü bir eşitlik durumunda Yeni Halk Cephesi'nin ikinci turda, üçüncü sıradaki tüm adaylarının Ulusal Birlik adayı aleyhine çekilmesi ve seçmenlerini Le Pen'in partisinin adayının karşısındaki adaya oy vermeye çağırdı. Ipsos'un sandık çıkış anketlerine göre 577 seçim bölgesininin yüzünden çoğunda sol ittifak adayı üçüncü sırada görünüyor. 

Mélenchon, seçim sonuçlarını "çok ağır" olarak değerlendirirken "Ulusal Birlik'in kazanmasına hiçbir yerde izin vermeyeceğiz. Talimatlarımız basit, doğrudan ve açık. Ulsal Birlik'e fazladan ne bir oy, ne bir koltuk" diye vurguladı. Sonucu "Başkan Emmanuel Macron için tartışılmaz yenilgi” olarak yorumladı.

Bununla birlikte 7 Temmuz'da yapılacak ikinci tur oylamalarda cephelerin nasıl dizileceği, başlıca üç siyasal odağın alacakları siyasal kararlarla belirlenecek. 

Macron'un çağrısı

Macron Pazar günü "demokratik ve cumhuriyetçi" güçlere Le Pen'in partisine karşı birleşme çağrısında bulundu. Elysée Sarayı'ndan yapılan açıklamaya göre Macron, "Ulusal Birlik'in  yükselişiyle karşı karşıya kaldığımız takdirde, ikinci tur öncesinde açıkça geniş bir demokratik ve cumhuriyetçi birliği teşvik etmemiz gerekiyor." dedi. Seçim sonuçlarını, "Yüksek katılım, oyların yurttaşlarımız için ne kadar önemli olduğunu ve siyasi durumu açıklığa kavuşturmayı ne kadar istediklerini gösteriyor." diye yorumladı

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli