İngiliz hükümeti Kürt mültecileri zorla gönderme kararını askıya aldı

Erbil (Rûdaw) – İngiliz hükumeti tarafından, "Uyruk ve Sınırlar Yasa Tasarısı"nın ardından alınan bir grup Kürt mülteciyi Kürdistan Bölgesi’ne zorla geri gönderme kararının şimdilik askıya alındığı bildirildi.

İngiltere'de "mülteci karşıtı yasa tasarısı" olarak nitelendirilen "Uyruk ve Sınırlar Yasa Tasarısı" Nisan ayının sonunda parlamentonun üst kanadı Lordlar Kamarasında kabul edilmişti.

Tasarıya sonradan eklenen bir madde ise, sonradan vatandaş olan veya başka ülkelerle aile bağı bulunan vatandaşların kendilerine haber verilmeden vatandaşlıklarının iptal edilmesinin önünü açıyor. Hükümet tüm tepkilere rağmen bu madde konusunda geri adım atmadı.

Kararın kabul edilmesinin ardından Güney Kürdistanlı 21 Kürt mülteci hakkında, Irak’a geri gönderme kararı alındı.

Hakkında geri gönderme kararı alınanların bazıları 20 yıldan fazla bir süredir İngiltere’de yaşıyor. Hatta bazılarının orada doğan çocukları ve eşleri de İngiliz vatandaşlığına sahip. Hakkında gönderme kararı alınanlardan bazılarının iltica talebinin kabul edilmediği, bazılarının ise farklı suçlamalarla karşı karşıya olduğu belirtiliyor.

Karar askıya alındı

Rûdaw’a konuşan Irak Parlamentosu Dışilişkiler Komisyonu üyesi Kürt milletvekili Musena Emin, Irak Dışişleri Bakanlığı’nın bugün kendisini aradığını ve İngiliz hükumetinin zorla geri gönderme kararının askıya alındığı bilgisinin kendisi ile paylaşıldığını söyledi.

Emin, “İngiliz hükumetinin kararından sonra konuyu Cumhurbaşkanı, Dışişleri Bakanlığı ve Irak Havacılık Otoritesi makamları ile görüştük. Kendileri devreye girdikten sonra İngiliz hükumeti, Kürt mülteciler hakkında dosyaları karara bağlanana kadar ülkede kalma kararı aldı” dedi.

“Kürdistan hükumetinin konu ile alakası yok”

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Hükumeti İngiltere Temsilcisi Karwan Cemal Tahir, “Daha önce de bu konuda açıklama yapmıştık. Kürdistan Bölgesi hükumetinin konu ile herhangi bir alakası ve bilgisi bulunmamaktadır. Hatta haklarında zorla geri gönderme kararı alınanların dosyalarının içeriği hakkında da bilgi sahibi değiliz” dedi.

Tahir, dün İngiltere Dışişleri Bakanlığı’ndan bir heyetin Kürdistan Bölgesi temsilciliğini ziyaret ettiğini, konuyu bu görüşmede dile getirdiklerini, ancak yetkililerin, “Yeni bir şey yok”  dediğini aktardı.

 Kürdistan Bölgesi Hükumeti de 26 Mayıs 2022 tarihli açıklamasında, İngiltere ile mültecilerin zorla geri gönderilmesi konusunda bir anlaşmanın söz konusu olmadığını vurgulamıştı.

Açıklamada, Kürdistan Bölgesi Hükumeti ile Birleşik Krallığın insan kaçakçılığı konusunda birbirlerine destek sunduğu kaydedilmişti.