Gerillaların silah bırakma süreci uzatıldı

30-05-2017
Rûdaw
Etiketler FARC BM Santos
A+ A-

Haber Merkezi - Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) gerillalarının silahlarının toplanması için belirlenen sürenin 20 gün daha uzatıldığını açıkladı.

 

Santos, düzenlediği basın toplantısında, FARC ile imzalanan barış anlaşmasının ardından ülkede 26 farklı bölgede toplanan militanların silah bırakma sürecinde 20 günlük bir ertelemeye gidildiğini belirtti.

 

Kararın FARC ve Birleşmiş Milletler (BM) ile ortak bir şekilde alındığına dikkat çeken Santos, “Kolombiya, şiddet, korku, katliam ve suikastlarla dolu tarihini artık geride bırakıyor. Bir daha bu döneme geri dönmeyeceğiz” dedi.

 

Santos, Kolombiya’daki “53 yıllık kardeş katlinin artık bitirilmesi” düşünüldüğünde yapılan son ertelemenin herhangi bir sorun teşkil etmeyeceğini vurguladı.

 

Nobel ödüllü Devlet Başkanı, BM Ateşkesi İzleme ve Doğrulama Mekanizması (MM&V) gözlemcilerinin silahları sınıflandırma ve kayıt altına alma çalışmalarının da son ana kadar devam edeceğinin altını çizdi.

 

Santos, FARC mensuplarının yeniden sivil hayata geçiş sürecine ilişkin sürece de 60 gün eklenerek 1 Ağustos tarihine çekildiğini sözlerine ekledi.

 

Kolombiya hükümeti ile FARC arasında imzalanan barış anlaşmasında silah bırakma aşamasına, militanların ülkede oluşturulan 26 bölgede toplanmasının ardından 1 Mart'ta geçilmişti.

 

Kolombiya hükümeti  ile FARC arasında 2 Ekim 2016'da imzalanan ilk barış anlaşması halk oylamasına götürülmüş, yaklaşık 13 milyon Kolombiyalının sandık başına gittiği referandumda yüzde 50,24 "Hayır" oyu çıkmıştı.

 

Küba'nın başkenti Havana'da yeniden masaya oturan tarafların uzun görüşmelerinin ardından 12 Kasım 2016'da varılan yeni barış anlaşması, 24 Kasım 2016'da Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ile FARC lideri Rodrigo Londono tarafından imzalanmıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli