Paraguay’da seçim: Muhalefet umutlu, 76 yıllık iktidar düşebilir

30-04-2023
Etiketler Paraguay Seçim
A+ A-

Haber Merkezi – Cumhurbaşkanı ve milletvekillerini seçmek için sandık başına giden Paraguaylılar uzun soluklu iktidar partisi ile geniş tabanlı muhalefet koalisyonu arasında tercih yapacak.

Güney Amerika ülkesi Paraguay bugün cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri için sandık başına gidiyor.

Yolsuzluk, ekonomi, sağlık ve Tayvan'la ilişkiler üzerine odaklanan seçimlerde kıtanın en uzun süre iktidarda kalan partisi ile onu devirmeyi hedefleyen geniş tabanlı muhalefet koalisyonu kozlarını paylaşacak.

Ülkede seçimler tek turda tamamlanıyor, yani en fazla oyu alan doğrudan cumhurbaşkanı seçiliyor. Seçimlerde toplam 13 aday cumhurbaşkanı olmak için yarışıyor.

Ancak asıl mücadelenin 1947'den bu yana neredeyse kesintisiz şekilde ülkeyi yöneten Colorado Partisi'nden Santiago Pena ile Yeni Paraguay koalisyonunun adayı, ana muhalefetteki Liberal Parti'nin lideri Efraín Alegre arasında geçmesi bekleniyor.

Uzmanlar sonucun belirsiz olduğu kanaatinde

Colorado Partisi'nin lideri ve eski cumhurbaşkanı Horacio Cartes'e, yolsuzluk ve Hizbullah örgütü ile olan bağları sebebiyle Amerika Birleşik Devletleri tarafından uygulanan yaptırımlar, partinin finans ve krediye erişimini kısıtladı. Hizbullah, ABD'nin terör örgütleri listesinde yer alıyor.

Euronews’in aktardığına göre bu ortamda uzmanlar diğer seçimlerde iktidar partisinin zafer kazanacaklarının rahatlığıyla hareket ettiğini, ancak bu seçimlerde sonucun belirsiz olduğunun altını çiziyor.

Colorado Partisi lideri Santiago Pena, 2012-2018 yıllarında cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan Horacio Cartes'in kabinesinde maliye bakanı olarak görev yapmıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli