Japonya’daki Kürtçe öğretmeni: Türkiye’nin tavrı bizi üzdü

30-04-2019
Rûdaw
Etiketler Türkiye Japonya Kürtçe Türkiye Vakkas Çolak
A+ A-
Rûdaw (Erbil) - Tokyo Yabancı Araştırmalar Üniversitesi öğretim üyesi Vakkas Çolak, Türkiye Dışişleri Bakanlığın’ın üniversitede verilen Kürtçe derslerin kaldırılmasına yönelik girişimlerinin “üzücü” olduğunu belirterek, “Bu tavır Türkiye’ye yakışmıyor” dedi. 

Türkiye Dışişleri Bakanlığınca, Tokyo Yabancı Araştırmalar Üniversitesi'nde 1 Nisan 2019 tarihinde başlayan Kürtçe derslerine son verilmesi için girişimlerde bulunulduğu ileri sürüldü.

HDP’li Öcalan konuyu Meclis’e taşıdı

HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan da konuyu Meclis gündemine taşıdı. Öcalan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına sunduğu önergede, şu ifadelere yer verdi: 

“Japonya’nın Tokyo Yabancı Araştırmalar Üniversitesi’nde 1 Nisan 2019 tarihinde başlayan Kürtçe derslerinin, Japonya tarihinde bir ilk olma özelliğini taşıdığı ve yaklaşık 40 öğrencinin katılımıyla başladığı belirtilmektedir. Tokyo Yabancı Araştırmalar Üniversitesi Öğretim Üyesi Vakkas Çolak tarafından haftada 4 saat olarak verilen Kürtçe derslerine, çoğunluğu Japon olan öğrencilerin katıldığı, üniversitenin en fazla rağbet gören seçmeli dersleri arasına girdiği ve Japonların yanı sıra değişim programıyla üniversiteye gelen Çin ve Tayvanlı öğrencilerin de ilgi gösterdiği belirtilmektedir. 

İddia edildiği gibi Japonya’nın Tokyo Yabancı Araştırmalar Üniversitesi’nde verilen Kürtçe derslerinin iptal edilmesine yönelik Türkiye’nin herhangi bir diplomatik girişimi olmuş mudur?”

“Türkiye’ye yakışmıyor”

Tokyo Yabancı Araştırmalar Üniversitesi Kürtçe dersler veren öğretim üyesi Vakkas Çolak, konu hakkında Rûdaw’a konuştu.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın bu konudaki tepki ve reaksiyonu olduğunu Japonya Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından öğrendiklerini belirten Çolak, “Tabi biz de üzüldük. Bu tavır Türkiye'ye yakışmıyor" dedi.

"Kürtçe akademik bir meseledir, siyasi değil"

Kürtçe dersin akademik bir konu olduğunu vurgulayan Çolak, "Kürtçe ders meselesi siyasi bir konu değil, siyasi malzeme konusu yapılmamalıdır diye düşünüyorum. Bu akademik bir mesele ve kültürel bir konu. Bir ihtiyaçtan kaynaklanan bir durum. Dolayısıyla üniversitenin kendi insiyatifiyle, kendi akademik özgürlüğüyle ele aldığı bir konu. Ben bunun siyasi malzeme yapılarak gündeme getirilmesini doğru buluyorum. Bu konunun bundan sonra gündemde olmamasını umuyorum" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Kürdistan Bölgesi ile diplomatik ilişkilere sahip olduğunu ve dün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Erbil’i ziyaret ettiğini anımsatan Vakkas Çolak, “Dışişleri Bakanlığının bu gibi konularla ilgilenmesi gerektiğini düşünüyorum. Kürdistan ve Kürtlerle ilişkileri devam ederken bir taraftan böyle akademik bir meseleye müdahale yada böyle bir reaksiyon gösterilmesi elbetteki imaj açısından hoş olmayan bir durum” dedi. 

“Japonya'da akademik özgürlük var, uygun bir cevap verilmiştir”

“Japonya hükümetinin Ankara’nın bu talebine diplomatik bir dille cevap verdiğini düşünüyorum” diyen Çolak şu değerlendirmede bulundu:

“Tabii üniversitenin reaksiyonu yada tepkisi ne olmuştur, bunu ben de bilemiyorum. Sadece orada çalışan bir hocayım, onun için herhalde bu konu üniversite ve Dışişleri Bakanlığı'nı rahatsız etmiştir. Ve tabii iki ülke arasındaki diplomatik teamüller ne gerektiriyorsa o yapılmıştır. 

Japonya'da akademik özgürlük var. Bu konularda anayasa veya yasalara uyma, anayasaya göre hareket etme söz konusudur.  Ona göre de herhalde uygun cevabı da vermişlerdir. Bu konuda detaylı bir bilgiye sahip değilim. Dolayısıyla üniversite adına da konuşacak bir pozisyonda değilim.”

Kürtçe dersler Japonya halkı için gurur verici

Konunun bu şekilde gündeme getirilip “siyasi malzeme” konusu yapılmasından rahatsız olduğunu vurgulayan Vakkas Çolak, “Bu akademik bir konudur. Diğer dünya dilleri gibi Kürtçe'nin de dünyanın her tarafından insanlar tarafından öğrenilmesi, akademik çevrede konuşulması, Kürt kültürü, edebiyatı, müziği, sinemasının yer alması önemli bir konu. Bunun akademide konuşulması, öğretilmesi, tartışılması gerçekten Japonya ve Japonya halkı açısından da gurur verici bir konudur. Dolayısıyla bunun siyasi malzeme yapılmasını uygun bulmuyorum” dedi.

Çolak, “Kürtler Kürt dili, kültürü, edebiyatı ve sinemasının bütün dünyadaki akademik kurumlarda, okullarda ve kendi kurumlarında yaşatılmasına, tanıtılmasına ve öğretilmesine önem vermelidir” ifadelerini kullandı.

Diasporadaki Kürtler çaba harcamalı

“Özellikle diasporada yaşayan Kürtlerin akademik düzeyde dillerini öğrenmek için çaba harcaması gerektiğini düşünüyorum” diyen Çolak, “Asya, Avrupa, Amerika, Afrika ve Rusya'da yani dünyanın her yerinde yaşayan Kürtler bunun için çalışırsa güzel ve anlamlı olur. Kürt dilinin varlığı Kürt kimliğinin temel unsurudur. Devletsiz bir ulusun kendini ifade etmesi, kendini var etmesi ancak dil, edebiyat ve sanat ile olur” dedi.

Vakkas Çolak, “Japonya'da böyle bir şeyin olması hakikaten gurur verici. İki halkın kaynaşması açısından Japonya'yı attığı bu adımdan ötürü tebrik etmemiz gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu. 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli