Halbusi'den Golan Tepeleri ve Heşdi Şabi açıklaması

30-03-2019
Rûdaw
Etiketler Halbusi ABD Barış Enstitüsü Heşdi Şabi Tahran
A+ A-

Haber Merkezi - Irak Meclis Başkanı Muhammed Halbusi, ABD'nin Golan Tepeleri’nde İsrail'in egemenliğini tanımasının bölgedeki tansiyonu yükselteceği söyledi.

 

Muhammed Halbusi, Washington ziyareti kapsamında ABD Barış Enstitüsü’nde konuştu.

 

ABD’nin Golan Tepeleri'nde İsrail’in egemenliğini tanımasının bölgedeki tüm ülkeleri etkileyebileceğini belirten Halbusi, sözlerine şunları ekledi:

 

"Bölgedeki bu sorunu nasıl ele alacağımız konusunda 'önce Irak stratejisi' ve 'Irak’ı bölgedeki sorunlardan uzak tutma stratejisine' dayalı bir vizyon formüle etmek için çalışıyoruz."

 

Ortadoğu’daki çatışmaların gün geçtikçe artacağı uyarısında bulunan Halbusi, uluslararası topluma ve liderlere bölgedeki çatışma tarafları için diyalog yolu açabilecek adımlar atmalarını istedi.

 

İsrail ile Filistin arasında yükselen tansiyona da değinen Halbusi, şunları kaydetti:

 

"Filistin davası ve ABD’nin Golan Tepeleri'nde İsrail’in egemenliğini tanımasından sonra yükselecek tansiyon bölgede kritik bir sorun olacaktır. Buradan ifade ediyorum Irak, Golan Tepeleri konusundaki Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına bağlıdır. Bu sorunun mantıklı ve pratik bir yolla çözülmesinden yanayız."

 

IŞİD’in bir yapı olarak yenildiğini ancak bir örgüt olarak varlığını sürdüreceğine işaret eden Halbusi, IŞİD sonrası süreçte inşası için mali yardım yapma sözü veren ülkelere sözlerini tutmasını istedi.

 

Verilen sözlerin tutulmaması durumunda Irak’ın kendi başına söz konusu olan yıkımı onarmasının mümkün olmayacağını ifade eden Halbusi, "Bu desteklerin gelmemesi Irak içindeki kampları etkileyebilir. Oralar terör örgütlerinin geri gelmesi için verimli bir zemin olabilir. Irak bu yükü tek başına omuzlayamaz" dedi. 

 

“Gönüllü bir grup”

 

Halbusi, Şii milis grubu Heşdi Şabi'yi de “Irak’taki en yüksek dini fetvaya yanıt vermiş bir gönüllü bir grup” olarak niteledi.

 

Irak ordusunun ülkede tek komuta oluşturmak için çalıştığını söyleyen Halbusi, Şii güçlerin “güvenlikten ziyade siyasi bir sorun” olduğunu savundu.

 

Halbusi, “Ordu, her ilde olacak şekilde Heşdi Şabi’nin yapısını tekrar düzenlemeye çalışıyor. Heşdi Şabi federal silahlı kuvvetlerce desteklenecek” dedi.

 

Tahran’ın Bağdat’ın içişlerine karışmasına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Halbusi, “İran da birçok başka ülke gibi kendi menfaatleri için Irak’ın içişlerine karışıyor” diye konuştu.

 

Ülkesinin halen enerji konusunda İran’a bağımlı olduğuna dikkati çeken Muhammed Halbusi, ABD’nin mevcut durumda Irak’ın İran’dan enerji tedarikinden dolayı uygulanan yaptırımlardan muaf tutması gerektiğini belirtti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli