DIAKURD yıllık çalıştayını Almanya’da düzenledi

29-12-2022
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler DIAKURD
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Diaspora Kürt Konfederasyonu (DIAKURD) 27-28 Aralık 2022 tarihleri arasında Almanya'nın Würzburg kentinde yıllık çalıştayını gerçekleştirdi. Çalıştayda diasporadaki Kürtlerin durumu, Kürt kurumlar arasındaki ilişkiler ve Paris’te yaşanan son saldırı gibi konular ele alındı.

DIAKURD Yürütme Kurulu ve Danışma Kurulu üyelerinin Würzburg kentinde "Jin, Jiyan Azadî” (Kadın, yaşam, özgürlük) sloganı ile gerçekleştirdiği iki günlük çalıştayın sonuç bildirgesi açıklandı.

Çalıştayda, komisyonların yıllık çalışmaları ve raporları ele alındı ve diaspora Kürtleri hakkındaki rapor değerlendirildi.

Özellikle 2023 yılında Lozan anlaşmasının 100’üncü yılında yapılması gereken için çalışmalar hakkında kararlar alındı. Paris'te Kürtlere yönelik saldırının da değerlendirildiği çalıştayda, "Fransa-Kürdistan dostluğunun koruması" gerektiğine vurgu yapıldı.

DIAKURD ayrıca, Rojhıla’ta (Doğu Kürdistan) Jina Emini’nin katledilmesi ile başlayan protestolara desteğin güçlendirilmesi kararı alındı.

Çalıştaya katılan Rojavalı siyasetçi-akademisyen Dr. Welid Şêxo, "Doğrusu DIAKURD yıllık çalıştayı, Stockholm kongresinden sonra çok gerekliydi. Gerek Kürdistan'daki gelişmeleri ve gerekse de yurt dışındaki olay ve özellikle Paris'te yaşananları ele aldık. Ayrıca Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a bir mektup yazmayı kararlaştırdık” dedi.

Rojavalı avukat Roj Xelef de çalıştayın amacının DIAKURD faaliyetlerinin sürdürülmesi olduğunu söyledi.

Roj Xelef "1 Ocak 2022'de İsveç'in başkent Stockholm’da kurulmasından bu yana yaptığımız ilk çalıştay oldu, Kürt milletine hizmet eden bu kutsal çalışmaya devam edebilmek için bir araya geldik” diye konuştu.

Çalıştayda katılımcılar, geleceğe yönelik faaliyet ve projeler, Kürt gençliğinin durumu ve Kürt örgütlerle ilişkileri de değerlendirdi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli