AFP’ye konuşan kaynaklar: Hamas ateşkesin 4 gün daha uzatılmasını istiyor

Haber Merkezi - Hamas'a yakın bir kaynak, arabulucuların çatışmaya kalıcı bir son verme arayışındayken, Hamas'ın da ateşkesi dört gün daha uzatmaya ve Filistinli mahkumlar karşılığında daha fazla İsrailli rehineyi serbest bırakmaya hazır olduğunu söyledi.

Mevcut ateşkesin 6 günlük aradan sonra yarın erken saatlerde sona ermesi bekleniyor.

Anlaşma uyarınca şimdiye kadar 60 İsrailli rehine ve 180 Filistinli mahkum serbest bırakıldı. Arabulucu Katar müzakerecilerin "sürdürülebilir" bir ateşkes için çalıştıklarını duyurdu.

Hamas’a yakın bir kaynak, isminin açıklanmaması kaydıyla AFP'ye verdiği demeçte, Hamas'ın bugün "arabuluculara ateşkesi dört gün uzatmaya hazır olduğunu bildirdiğini" söyledi.

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Majed Al Ensari Salı günü Doha'da düzenlediği basın toplantısında müzakerecilerin "bu savaşa son verecek sürdürülebilir bir ateşkes" aradıklarını söyledi.

Başlangıçtaki dört günlük ateşkesin 48 saat uzatılmasının ardından Salı günü Gazze'den 12 rehineden oluşan yeni bir grup serbest bırakıldı. Buna karşılık 30 Filistinli de İsrail tarafından salıverildi.

1,7 milyon Filistinli yerinden oldu

Bu arada İsrail medyasında yer alan haberlere göre, İsrail hükümeti bugün serbest bırakılacak yeni rehinelerin listesini aldı.

Birleşmiş Milletler'e göre Gazze'de şu ana kadar tahminen 1,7 milyon Filistinli, yani bölge nüfusunun yarısından fazlası evlerini terk etmek zorunda kaldı.

46 yaşındaki Tagrid al-Najjar, güneydoğu Gazze'deki evine döndükten sonra AFP'ye verdiği demeçte, "Evimin tamamen yıkıldığını gördüm; onu inşa etmek için hayatımın 27 yılını harcadım ve her şey gitti! İki gün boyunca yemek yiyemedim, sonra kendime yaşamaya devam etmem gerektiğini söyledim. Evim yıkıldı ama çocuklarım hayatta, o yüzden yeniden inşa edeceğiz” diye konuştu.

Öte yandan Filistin Sağlık bakanlığı, Gazze'deki ateşkesin İsrail askerleriyle çıkan çatışmalarda iki Filistinli gencin öldürüldüğü Batı Şeria'daki şiddeti sona erdirmediğini söyledi.

Bakanlığa göre, 7 Ekim saldırılarından bu yana Batı Şeria'da İsrail askerleri veya yerleşimciler tarafından 230'dan fazla Filistinli öldürüldü.