ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan Rûdaw’a: Irak'ta reform çabalarını destekliyoruz

29-10-2022
Etiketler ABD Irak Muhammed Şiya es-Sudani
A+ A-

Washington (Rûdaw) - ABD Dışişleri Bakanlığı, Irak’ta yeni başbakanın reform ve yolsuzlukla mücadele etme niyetini gösterdiğini ve bu konuda kendisini desteklediklerini bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, Cuma günü yaptığı açıklamada, Irak’ta yeni hükümet kurulmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, ABD'nin "ülkedeki reform sürecini desteklediğini” ifade etmişti.

Rûdaw, Dışişleri Bakanlığı'na, “Iraklı yetkililer reform yolunda devam etmezlerse ABD'nin tutumunun ne olur?” şeklinde bir soru yöneltti.

Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin  Irak ile "derin ve geniş" koordinasyon içerisinde olduğunu teyit ederek, "Irak halkının isteklerine saygı göstermek de dahil her iki tarafın ortak çıkarlarını yansıtan bir hükümetle çalışmayı diliyoruz" yanıtını verdi.

Bakanlık, "Irak Başbakanı Sudani, reformları gerçekleştirme ve yolsuzlukla mücadele etme arzusunu dile getirdi ve biz de onu destekliyoruz” diye belirtti.

"Siyasi önceliğimiz egemen, istikrarlı ve barışçıl bir Irak’tır ve Irak ile ortaklığımız bu öncelikleri yansıtıyor" sözlerine yer verilen yanıtta, “Yeni Irak hükümetiyle reforma yönelik bir gündem üzerinde çalışmaya hazırız" denildi.

Irak parlamentosu, 27 Ekim 2022 Perşembe günü yapılan oylamada Muhammed Şiya es-Sudani başkanlığındaki yeni kabine ve hükümete güvenoyu verdi.

Oturumda 21 bakanlık onaylanırken Çevre ve İmar Bakanlıklarının onaylanması ertelendi. Bu iki bakanlık Kürtlere ayrılmış durumda ve şu ana kadar da Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) bu bakanlıkların dağılımı konusunda anlaşabilmiş değil.

Yeni kabinenin bakanları, aynı gün Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Fayeq Zeidan'ın huzurunda yemin etti.

Mevcut kabinede KDP’den Fuad Hüseyin Dışişleri Bakanı ve KYB'den Halid Şivani Adalet Bakanı olarak görev alıyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli