Erbil ve Viyana'da seçim kampanyası nasıl yürüyor?
Erbil (Rûdaw) – Seçime giden Avusturya’da sınırlı bir kampanya yürütülürken önümüzdeki ay sandık başına gidecek olan Kürdistan Bölgesi’ndeki seçim kampanyası ise oldukça kalabalık ve gürültülü bir şekilde yürütülüyor.
Rûdaw Avusturya ve Kürdistan Bölgesi’ndeki seçim kampanyalarını karşılaştırdı.
Avusturya'da halk, ülkenin yeni hükümetini seçmek için bugün sandık başına gidiyor. Kritik bir seçim olmasına rağmen partilerin seçim kampanyaları çok sade bir şekilde yürütülüyor ve adayların 15 bin eurodan fazla harcama yapmasına izin verilmedi.
Avusturya’da halk bugün Parlamentoya 183 temsilci seçmek için sandık başına gidiyor.
Seçim kampanyası boyunca sokaklara ve halka açık yerlere parti liderleri ile listenin birinci sırasında yer alan adayların posterleri ve resimleri asıldı.
Jan Kreiner 23 yıldır milletvekili olarak görev yapıyor. Siyasi hayatı boyunca birçok seçim kampanyası yürüttü. Elinde kalem ve defter bulunan Jan Kreiner sokaklarda yoldan geçenlere kısa notlar halinde programı hakkında bilgi veriyor ve parti liderinin resimlerini gösteriyor.
Rûdaw muhabiri Zınar Şino, parlamento adayı Jan Kreiner ile seçim kampanyasının nasıl örgütlendiği ve finanse edildiği konusunu konuştu.
“Tüm siyasi partilerin kampanya harcamalarında bir sınır var. Halk Partisi hiçbir zaman bu sınıra uymadı. Enflasyondan dolayı bu yıl buna uyma ihtimalleri var, ama iki katını harcadılar. Eskiden 7 milyon euroydu, şimdi 8 milyon euroya çıktı. Her aday kendi parasıyla 15 bin euroya kadar, hatta daha fazla harcayabilir. Fazlası limit dahilinde olacaktır."
Ülkede huzurlu ve gürültüsüz bir seçim kampanyası var.
20 Ekim’de sandık başına gidecek olan Kürdistan Bölgesi'nde ise seçim kampanyası oldukça kalabalık bir şekilde yürütülüyor. Adayların resimleri başkentin sokaklarında ve en işlek caddelerinin kaldırımlar, binalar ve köprüleri adayların resimlerini sergilemek için kullanılıyor. En küçük bir boşluk bile posterlerle doldurulması için değerlendirilmiş durumda.
Kürdistan Bölgesi’nde seçim kampanyası yoğun yürütüyor
Rakip partilerin adayları yan yana asılıyor ve bu yoğun kampanya yayaları, otomobil sürücülerini ve toplumun her kesimini etkiliyor.
Rûdaw muhabiri Peyman Serbest Erbil’de taksi şoförlüğü yapan Salih Abdullah’ın nasıl etkilendiğini konuştu. Sabahın erken saatlerinden gecenin geç saatlerinde mesaisi son bulana kadar adayların fotoğraflarına gören Salih Abdullah, düzenli bir şekilde asılmayan poster ve resimlerin özellikle sağanak yağışlarda araçlar için büyük tehlike oluşturduğunu söylüyor.
Bazı yerlerde adayların el ilanları ve posterleri nedeniyle yayalar kaldırımlarda yürümekte veya karşıdan karşıya geçmekte zorlanıyor.
Erbil’in en merkezi pazarı konumundaki İskan semtinde restoran işletin Şerzad Yusuf, posterlerin trafik ışıklarına çok yakın yerleştirildiğini belirterek bunun büyük tehlike oluşturduğunu söyledi.
Şerzad Yusuf, “O zaman kendilerini aday gösterenler, eğer aydınlarsa ve seviliyorlar ise, halk onlara zaten postleri olmadan da oy verecektir” dedi.
Seçim yasasına göre, hükümet binaları ve resmi dairelere poster asılması yasak. Şehircilik ve Belediyecilik Bakanlığı'nın yönetmeliğine göre çimlik alan, merkezi kavşaklara, halka açık parklarda resim ve poster asılmasına izin verilmiyor. Trafik işaretleri , tabelaları ve güvenlik kameralarını engelleyecek tarzda resim ve posterlere izin verilmiyor.
Ancak seçim kampanyası boyunca bu tür yasaklara ve kurallara dikkat edilmediği görülüyor.